Ile sałatek
tabuli robiłam? Cztery, pięć? Nieważne. Oto kolejna, zainspirowana warsztatami
z kuchni bliskowschodniej.
Podczas
festiwalu literackiego Literacki Sopot odbyły się warsztaty z kuchni
arabsko-izraelskiej ze zwyciężczynią izraelskiego Masterchefa Nof Atamna-Ismaeel.
Miałam to szczęście, że przyjaciółka oddała mi swoje miejsce.
Jednym z dań, które robiliśmy, była
sałatka tabbuleh z bulguru z winogronami. Zielona i orzeźwiająca, zainspirowała
mnie do zrobienia tej oto tabbuleh na koniec lata.
How many of those tabbuleh salads have I made
already? Four, five. Would have to count,but who would want to count anyway. Well,
this one was inspired by the cooking class I attended a few weeks ago.
There was a literature festival in my area
called „Sopot by the Book”. The main theme of the this year’s festival was
Israel.
On one day there was an event in a form of a cooking class held by Nof Atamna - Ismaeel, a winner of Israeli
Masterchef.
We were cooking some delicious Israeli-Arabic dishes. One of
them was a tabbuleh made with bulgur and green grapes. And this tabbuleh
inspired me to make this late summer tabbuleh salad with nectarines and red
pepper.
Just as fruity and full of fresh flavors of mint and parsley. I
used the black quinoa for the color contrast and late summer nectarines and a red
pepper for sweetnes, crunch and color. Easy and simple to make.
Perfect on its own or as a side dish.
Enjoy!
Lilia, xoxo
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
1 szklanka ugotowanej
czarnej komosy
1 szklanka posiekanej
zielonej pietruszki
½ szklanki posiekanych
liści mięty
2 nektarynki, pokrojone
w drobną kostkę
1 czerwona papryka,
pokrojona w drobną kostkę
1 cebula czerwona,
posiekana
1 cebula dymka,
posiekana
sos cytrynowy:
sok z cytryny
sól i pieprz
¼ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżka nasion
czarnuszki
Wszystkie składniki
sałatki umieszczamy razem w misce. Skrapiamy winegretem i delikatnie mieszamy. Wykładamy
na talerze lub podajemy w misce posypane czarnuszką.
Serves 4 people
Ingredients:
1 cup cooked black quinoa
1 cup chopped green parsley
½ cup chopped mint
2 nectarines chopped into small dice
½ red pepper chopped into small dice
1 red onion chopped into small dice
1 spring onion, chopped
juice from one lemon
salt and pepper
¼ cup canola oil
1 tablespoon nigella seeds