Jedno z
moich ulubionych dań, klopsiki w sosie pomidorowym. Zrobiłam je w zdrowej wersji: z indyka z pełnoziarnistym makaronem.
Nauczyłam
się je gotować dawno temu i od tego czasu je uwielbiam. Jest to dobra
alternatywa dla spaghetti bolognese.
Podstawowy
sposób podania to makaron z pulpetami, ale równie dobrze smakują z samą
sałatą, na długiej bułce czy z polentą.
Z
przepisu wychodzi spora ilość pulpetów, i jest to dobre danie by podzielić je
na porcje i zamrozić.
One of my favorite dishes a classic
spaghetti and meatballs. Oh, do I love them, this time I made them a bit healthier –
out of the ground turkey and wholewheat pasta.
I lerned how to make’em long time ago, and
these have been my favorite ever since. This American-Italian classic is a
wonderful alternative to pasta bolognese.
I like serving them with whole wheat
spaghetti, but they would be nice with lettuce, on the roll or with nice cheesy
polenta.
The portions results in quite a few
meatballs, so when not eaten right away these can be divided into portions and
frozen for future use.
Enjoy!
Lilia, Xoxo
Na ok 36 pulpetów – 8-10
porcji
Składniki:
pulpety
1 kg mielonej indyka
1 jajko
0,5 szklanki tartej bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
sos pomidorowy
1,5 litra passaty pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
kilka gałązek bazylii
opcjonalnie: 1 ostra papryczka
spaghetti
paczka spaghetti pełnoziarnistego
starty parmezan
listki bazylii
pulpety
Mielimy
mięso na średnią grubość. Tartą bułkę zalewamy 1 szklanką gorącej wody.
Przekładamy
mięso do miski. Do mięsa dodajemy ostudzoną bułkę tartą, jajko, ząbek czosnku
przeciśnięty przez praskę, parmezan i pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i solą.
Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
Z mięsa
formujemy kulki o średnicy 3 cm i smażymy na patelni w malej ilości tłuszczu.
Usmażone
pulpety przekładamy do sosu pomidorowego i w nim kończymy ich gotowanie.
Podajemy
3-4 pulpety na osobę.
sos pomidorowy
Cebulę
siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i całe
ząbki czosnku, smażymy aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodajemy passatę
pomidorową, bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Cukier
złamie kwaśny smak pomidorów.
Gotujemy
na małym ogniu, pod przykryciem, do zgęstnienia ok. 30 minut.
Ostudzamy
chwilę i miksujemy blenderem. Dodajemy porwane i rozgniecione listki bazylii.
Możemy do
gotowania dodać ostrą papryczkę i podawać do makaronu sam sos.
spaghetti and meatballs
W garnku
z dużą ilością wrzącej osolonej wody gotujemy makaron al dente. Mieszamy
makaron z sosem, wykładamy porcje, na wierzch kładziemy pulpety z sosem.
Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.
For about 36 meatballs - 8-10 servings
Ingredients:
meatballs
2 lb of ground turkey
1 egg
½ cup of breadcrumbs
1 clove of garlic
2 tablespoons of chopped parsley
2 tablespoons of grated Parmesan cheese
salt and pepper
tomato sauce
2 large cans of SanMarzano tomatoes or
passata
1 large onion
2 cloves of garlic
olive oil
½ teaspoon sugar
salt and pepper
a few sprigs of basil
optional: 1 hot pepper
one package of whole-wheat spaghetti
grated parmesan cheese
basil leaves
meatballs
Mince the meat to average thickness. Pour
1 cup of hot water over the breadcrumbs.
Put the meat into a bowl. Add the cooled
breadcrumbs, egg, minced garlic clove, grated parmigiano and parsley. Season
with salt and pepper. Mix everything thoroughly.
Form the balls of a diameter of 1 inch. Brown in a pan in a
small amount of olive oil combined with grapeseed oil.
When browned transfer to the pan with tomato
sauce and finish cooking the meatballs in the sauce.
Serve 3-4 of the meatballs per person.
tomato sauce
Chop the onion finely. In a large pot heat
the oil, add to the onion and whole garlic cloves and fry until the onion has
softened and is translucent. Add the tomatoes or passata and basil sprigs. Season to taste with
salt, pepper and sugar and cook over low heat, covered, until mixture thickens
approx. 30 minutes.
When cooled down blits with a hand held
blender. Add the crushed and torn basil leaves.
We can add the hot pepper to the cooking
sauce.
spaghetti and meatballs
In
a saucepan with plenty of boiling salted water cook the pasta until al dente.
Mix the pasta with the sauce. Divide the pasta in the bowls, put the meatballs
with sauce on top.
Sprinkle
with grated Parmesan cheese and garnish with basil leaf.