TARTA Z ŻURAWINY Z BEZĄ AMARETTO - CRANBERRY TART WITH AMARETTO FRANGIPANE



Można by ten post nazwać o miłości do tarty. To zdecydowanie moje ulubione ciasto. Prosta w przygotowaniu, trudno ją zepsuć. No i ten maślany smak kruchego ciasta.

Jakiś czas temu, w książce Nicka Malgieri Pastry Perfection, odkryłam przepis na fantastyczne kruche ciasto. Bardzo kruche, maślane i pięknie się listkujące.

Tak, maślana i krucha tarta z owocami, zwłaszcza z jabłkami to zawsze jest hit. No i tarta z frangipanem, tę też uwielbiam - migdałowy krem i zapieczone w nim owoce.

Kiedy w sklepie jest tydzień włoski kupuję paczkę ciasteczek amaretto, odkładam je do szczelnego pojemnika i zupełnie o nich zapominam. Ale od casu do czasu, gdy nadejdzie ochota na coś słodkiego, a nie mamy nic innego pod ręką, fajnie sięgnąć po te ciasteczka.

Więc amaretti,  bezy o migdałowym smaku,  bardzo się przydały w przygotowaniu  kremu do tarty z żurawiną. Łatwe, aromatyczne i pyszne.

I could have titled the post : on the  love to the shortcrust pastry. I absolutely love the shortcrust pastry.

Easy to make. You can have a big batch prepared and frozen until further use. But above all I love the buttery taste of the crust.

Some time ago, in Nick Magieri’s Pastry Perfection book, I found an absolutely gorgeous flaky buttery dough.

Well, there is nothing better, than a buttery, fruity tart, especially apple pie or a tart. It always hits the right tones. The other one that I love is a tart with almond  frangipane and some fruit baked in it.

When there is an Italian promotin in my supermarket, I always get some of the amaretto cookies. I put them aside into my cookie jar and literally forget about them.

But, when the time comes, like when you do not have anything for your sweet tooth, there are some amaretti cookies…

And so these almond cookies, became the ingredient of the frangipane for this cranberry tart. Easy, aromatic and delicious.

Enjoy!

Lilia, xoxo


Na tartę pieczoną w prostokątnej formie

Składniki:

kruche ciasto
2 szklanki mąki
½ kostki masła pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko

krem
1 jajko
1 białko
1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti
1 łyżeczka esencji waniliowej

1 szklanka żurawiny

W mikserze wyrabiamy masło z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy żółtko i miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy ciasto w prostokąt  i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wykładamy ciasto papierem do pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.

Przygotowujemy krem: w mikserze miksujemy jajka, mielone amaretti oraz wanilię.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier z obciążnikami. Na kruche ciasto wylewamy krem, na wierzchu układamy żurawinę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut.

Podajemy posypane cukrem pudrem i listkami tymianku.


For a tart baked in a rectangular form

Ingredients:

2 cups of spelt flour
½ cup of butter cut into pieces
pinch of salt
1 teaspoon of baking powder
1 egg yolk

for frangipane
1 whole egg
1 eggwhite
1 cup of crushed amaretti cookies
1 teaspoon vanilla extract

1 cup cranberries

In the mixer or by hand wor the cold butter cut into small chunkw with the flour, baking powder and salt. Add the egg yolk and mix it until the dough forms a ball. Form the dough into a flat  rectangle and wrap in plastic wrap. Put in the refridgerator for the dough to rest for at least 30 minutes.

Remove the dough from the refrigerator. Roll it up to approx. ¼ inch thick and press the dough in the tart form with removablebottom. Cover the crust with the baking paper and put some weights on the paper,  (I use some old beans) and bake blind  for 20 minutes.

Prepare the frangipane: in a blender, beat the eggs with vanilla  and then mix in the crushed amaretti.

Remove the partially baked crust from the oven and remove the paper with the weights. 

Pour the cream into the crust and  arrange the cranberries on top.

Bake at 180 degrees for 30-35 minutes, until golden.

Serve sprinkled with powdered sugar and thyme leaves.