Można by ten post nazwać o miłości do
tarty. To zdecydowanie moje ulubione ciasto. Prosta w przygotowaniu, trudno ją
zepsuć. No i ten maślany smak kruchego ciasta.
Jakiś czas temu, w książce Nicka
Malgieri Pastry Perfection, odkryłam przepis na fantastyczne kruche ciasto. Bardzo
kruche, maślane i pięknie się listkujące.
Tak, maślana i krucha tarta z owocami, zwłaszcza
z jabłkami to zawsze jest hit. No i tarta z frangipanem, tę też uwielbiam -
migdałowy krem i zapieczone w nim owoce.
Kiedy w sklepie jest tydzień włoski
kupuję paczkę ciasteczek amaretto, odkładam je do szczelnego pojemnika i zupełnie
o nich zapominam. Ale od casu do czasu, gdy nadejdzie ochota na coś słodkiego,
a nie mamy nic innego pod ręką, fajnie sięgnąć po te ciasteczka.
Więc amaretti, bezy o migdałowym smaku, bardzo się przydały w przygotowaniu kremu do tarty z żurawiną. Łatwe, aromatyczne
i pyszne.
I
could have titled the post : on the love
to the shortcrust pastry. I absolutely love the shortcrust pastry.
Easy
to make. You can have a big batch prepared and frozen until further use. But
above all I love the buttery taste of the crust.
Some
time ago, in Nick Magieri’s Pastry Perfection book, I found an absolutely gorgeous
flaky buttery dough.
Well,
there is nothing better, than a buttery, fruity tart, especially apple pie or a
tart. It always hits the right tones. The other one that I love is a tart with almond
frangipane and some fruit baked in it.
When
there is an Italian promotin in my supermarket, I always get some of the
amaretto cookies. I put them aside into my cookie jar and literally forget
about them.
But,
when the time comes, like when you do not have anything for your sweet tooth, there
are some amaretti cookies…
And
so these almond cookies, became the ingredient of the frangipane for this
cranberry tart. Easy, aromatic and delicious.
Enjoy!
Lilia,
xoxo
Na tartę pieczoną w prostokątnej formie
Składniki:
kruche
ciasto
2 szklanki
mąki
½ kostki
masła pokrojonego na kawałki
szczypta
soli
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
krem
1 jajko
1 białko
1
szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti
1
łyżeczka esencji waniliowej
1
szklanka żurawiny
W mikserze wyrabiamy masło z mąką, proszkiem
do pieczenia i solą. Dodajemy żółtko i miksujemy aż ciasto zbierze się kulę. Formujemy
ciasto w prostokąt i owijamy folią
spożywczą. Wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło przez minimum 30 minut.
Ciasto wyjmujemy z lodówki. Rozwałkowujemy do
ok. 3 mm grubości i wykładamy nim formę do tarty. Wykładamy ciasto papierem do
pieczenia, na który wykładamy obciążniki (ja używam do tego ziarna grochu) i
pieczemy przez 20 minut aby ciasto podpiec.
Przygotowujemy krem: w mikserze miksujemy
jajka, mielone amaretti oraz wanilię.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i usuwamy papier
z obciążnikami. Na kruche ciasto wylewamy krem, na wierzchu układamy żurawinę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-35
minut.
Podajemy posypane cukrem pudrem i listkami
tymianku.
For a tart baked in a rectangular form
Ingredients:
2 cups of spelt flour
½ cup of butter cut into pieces
pinch of salt
1 teaspoon of baking powder
1 egg yolk
for frangipane
1 whole egg
1 eggwhite
1 cup of crushed amaretti cookies
1 teaspoon vanilla extract
1 cup cranberries
In the mixer or by hand
wor the cold butter cut into small chunkw with the flour, baking powder and
salt. Add the egg yolk and mix it until the dough forms a ball. Form the dough
into a flat rectangle and wrap in
plastic wrap. Put in the refridgerator for the dough to rest for at least 30
minutes.
Remove the dough from the
refrigerator. Roll it up to approx. ¼ inch thick and press the dough in the
tart form with removablebottom. Cover the crust with the baking paper and put
some weights on the paper, (I use some
old beans) and bake blind for 20 minutes.
Prepare the frangipane: in
a blender, beat the eggs with vanilla
and then mix in the crushed
amaretti.
Remove the partially baked crust from
the oven and remove the paper with the weights.
Pour the cream into the crust
and arrange the cranberries on top.
Bake at 180 degrees for 30-35 minutes,
until golden.