Kuchnia singapurska to ogół tradycji kulinarnych różnych grup etnicznych tu
zamieszkujących. Tradycje te, doprowadziły do
wytworzenia odrębnej kuchni singapurskiej, nie zatracając przy tym kulinarnych
różnic etnicznych.
Kuchnia chińska
Wiele potraw przywiezionych przez wczesnych imigrantów
chińskich zostało przystosowanych do wykorzystania lokalnie dostępnych
składników. W wielu miejscach spotkacie zupę:
Bak Kut Tech– zupa na żeberkach wieprzowych
Dim sum – zupa z pierożkami mięsnymi
Kuchnia malajsko-indonezyjska
Dania kuchni malajskiej zostały przystosowane do
lokalnych gustów i różnią się od pierwowzorów z Malezji lub Indonezji. Podobnie
jak tam, stosuje się często mleczko kokosowe.
Najpopularniejsze potrawy to:
Gado-Gado – tradycyjna sałatka indonezyjska
Nasi goreng – smażony ryż
Lontong – zupa kokosowa z ciastkami z ryżu
Potrawy hybrydowe
Najbardziej ceniona jest tzw.
kuchnia Nyonya potrawy chińskie
przyprawiane na sposób malajski.
Katong laksa – moja ulubiona zupa, makaron ryżowy z gęstym sosem
na bazie mleka kokosowego, z dodatkiem owoców morza
Fsh head curry – curry z głów rybich
Mee Goreng – smażony makaron jajeczny z dodatkami
Kraby w sosie pieprzowym – to królowa singapurskich
potraw
Najlepsze i na ogół najtańsze jedzenie jest w tzw.
hawker centers, jedzenie uliczne zinstytucjonalizowane przez władze - zgrupowano sprzedawców z ich stoiskami w zadaszonych centrach o wysokich standardach
higienicznych. Jedzenie jest bezpieczne, na ogół wysokiej jakości. Jeżeli zobaczycie
kolejkę, ustawcie się w niej, na pewno
sprzedają tam pyszności. Tak więc będąc w Singapurze wizyta w hawker center to
konieczność!
W chińskiej dzielnicy, w hali targowej, w food hawkerze
na 2.piętrze, alejka po lewej stronie, jest stoisko Liao Fan Hong Kong Soya Sauce
Chicken Rice & Noodle, które w lipcu 2016 otrzymało gwiazdkę Michelin.
Kolejka na około godziny stania. Pięć dań, najtańszy kurczak z ryżem za 2$, maksymalna
cena jednej porcji to 3$. Zamykają około
godziny 5tej.
Bardzo mi tam smakowały żeberka i kapusta w sosie
ostrygowym z orzeszkami. Żeberka próbowałam odtworzyć, przepis poniżej.
Singaporean cuisine is generally the combination of culinary
traditions of different ethnic groups living here, especially the Chinese,
Malays and Indians. These traditions have given rise to a separate Singaporean,
without losing sight of culinary ethnic differences.
Chinese cuisine
Many of the dishes brought by the early Chinese
immigrants have been adapted for use locally available ingredients. Most
popular:
Bak kut teh- soup pork ribs
Dim sum - soup with meat dumplings
Malay-Indonesian cuisine
Malay dishes have been adapted to local tastes and
differ from the originals from Malaysia
or Indonesia. Just as there the coconut milk is used in abundance.
The most popular dishes include:
Gado-gado - a traditional Indonesian salad
Nasi goreng - fried rice
Lontong - coconut soup with rice cakes
Hybrid dishes
The most przed Singaporean cuisine is called Nyonya cuisine – these are Chinese dishes
spiced the Malay way.
Katong laksa - my favorite soup, rice noodles with
thick sauce based on coconut milk, with the addition of seafood
Fish head curry - curry fish head
Mee Goreng - fried egg noodles with toppings
Crabs in pepper sauce - the queen Singaporean dishes
The
cheapest and most popular places to eat in Singapore are hawker centres, essentially former pushcart vendors directed into
giant complexes by government fiat. Prices are low ($2-5 for most dishes),
hygiene standards are high and the food can be excellent — if you see a queue,
join it! Visiting hawker centers are a
must when in Singapore.
In Chinatown, in the food hawker on
the 2nd floor, alley on the left, there is a stand Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken
Rice & Noodle, which in July 2016 was awarded a Michelin star. The queue is
for about an hour of waiting. They sell about five dishes, the cheapest chicken
with rice costs $ 2, the maximum price
per serving is $ 3. They close about 5 p.m.
What I loved there
were the pork ribs and cabbage in oyster sauce with peanuts. OMG.
CHINATOWN
BUDDA TOOTH TEMPLE
LITTLE INDIA
ARAB STREET
ŻEBERKA W SOSIE SOJOWYM - STICKY PORK RIBS
Składniki:
2 kg żeberek
2 marchewki
1 kawałek
selera
1 cebula
sól i pieprz
kawałek imbiru
wielkości ok. 5 cm
sos sojowy
szczypta przyprawy
5 smaków
słodki sos
chilli
Oczyszczone
żeberka wkładamy do garnka, zalewamy je zimna wodą, dodajemy obraną marchew,
seler, cebulę i posiekany imbir.
Zagotowujemy
wodę, następnie zmniejszamy ogień, doprawiamy pieprzem i solą i gotujemy żeberka do miękkości.
Wyjmujemy żeberka
z rosołu, doprawiamy żeberka sosem sojowym, przyprawą pięciu smaków i słodkim
sosem chilli.
Pieczemy w
piekarniku lub na grillu do uzyskania skarmelizowanej skórki.
Ingredients:
4lb of the pork ribs
2 carrots
1 piece of celery
1 onion
salt and pepper
piece of ginger the size of approx. 2
inches
soy sauce
pinch of five spice powder
sweet chilli sauce
Put the cleaned ribs into the pot, cover
with cold water, add carrots, celery, onion and chopped ginger.
Bring the water to the boil, then
reduce heat, season with salt and pepper and cook the ribs until tender.
Remove the ribs from the broth,
season the ribs with soy sauce, five spice powder and sweet chilli sauce.
Roast in the oven or on the grill until
caramelized.