sałatka caprese z pomidorowym confit i pieczoną papryką – caprese salad with confit tomatoes and roasted peppers


Kto nie lubi sałatki Caprese - świeże pomidory, mozzarella, bazylia i oliwa.


Gdy byliśmy na wakacjach w okolicach Neapolu, co rano chodziliśmy po zakupy: wspaniałe dojrzałe pomidory, mozzarella di buffala, pęki bazylii i rukoli,  oliwa z gaetańskich oliwek – o migdałowym, łagodnym smaku.  Codziennie raczyliśmy się Caprese. Eh..

Chciałabym Wam przedstawić inną wersję tej sałatki. Może trochę bardziej pracochłonną  ale za to piękną i doskonałą w smaku.

Wczoraj kupiłam żółte pomidory i od razu wiedziałam, że zrobię z nich klasyczną konfiturę. Miałam też w domu upieczoną żółtą paprykę. Nasunęła mi się myśl, aby zrobić z tego sałatkę Caprese w postaci napoleonki.

Wygląda bardzo nowocześnie i atrakcyjnie. I jest pyszna: neutralny smak mozzarelli, skoncentrowana słodycz papryki i słodko-kwaśne pachnące bazylią pomidory. Wszystko utrzymane w słonecznym, żółtym kolorze.

Można zrobić tę sałatkę w tradycyjnym kolorze pomidorów i czerwonej papryki, pomieszać kolory. Interpretacji może być wiele. Jeżeli ją zrobicie chętnie zobaczę efekty.

Jeszcze jedna uwaga: sałatkę można przygotować w tortownicy i podać jako tort.

Polecam,
Xoxo, Lilka






Na  4  porcje 
Składniki:

2 papryki pieczone, obrane ze skóry
16 pomidorów konfitowanych z bazylią - przepis obok
2 mozzarelle
liście bazylii

sól i pieprz
4 garście rukoli
winegret pomidorowy - przepis obok
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Z papryki wykrajamy koła, można je wyciąć szklanką, albo okrągłą wycinarką do ciastek. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Paprykę i mozzarellę lekko doprawiamy pieprzem i solą.

Na środek talerza wykładamy łyżkę winegretu pomidorowego. Na to kładziemy kolejno: plaster papryki, mozzarelli, kilka płatków pomidorowych. Dodajemy jeszcze jedną taką samą warstwę.

Na wierzchu kładziemy kilka listków rukoli i pół pomidorka koktajlowego.

Smacznego.