Możemy to przygotować kiedy na rynku
jest obfitość pomidorów. Ja się nie mogłam powstrzymać i zrobiłam je już teraz,
bo je po prostu uwielbiam.
Pomidory te mogą mieć wiele
zastosowań. Możemy dodać je do makaronu i mamy bardzo szybki i pyszny obiad.
Doskonale smakują w sałatkach, jako dodatek do kurczaka. Szczególnie dobre są z
serami wszelkiego rodzaju.
Polecam,
Xoxo, Lilka
Składniki:
pomidory
1 łyżka cukru trzcinowego (demerara)
sól i pieprz
bazylia lub tymianek
2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
oliwa z oliwek
Wykonanie:
W pomidorach nacinamy
skórkę. Wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Hartujemy zimną wodą i
obieramy skórkę.
Obrane pomidory kroimy w
ćwiartki, wycinamy wnętrza -zachowujemy wnętrza i robimy z nich winegret,
przepis obok.
Układamy pomidory na
blasze, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Posypujemy ziołami, ewentualnie
czosnkiem, skrapiamy oliwą.
Pieczemy w temperaturze 160 st.C przez 60
minut.
Można dołożyć do piekarnika na niższą półkę
kiedy pieczemy coś innego.