konfitowane pomidory (wersja podstawowa) – basic tomato confit



Możemy to przygotować kiedy na rynku jest obfitość pomidorów. Ja się nie mogłam powstrzymać i zrobiłam je już teraz, bo je po prostu uwielbiam.

Pomidory te mogą mieć wiele zastosowań. Możemy dodać je do makaronu i mamy bardzo szybki i pyszny obiad. Doskonale smakują w sałatkach, jako dodatek do kurczaka. Szczególnie dobre są z serami wszelkiego rodzaju.

Polecam,
Xoxo, Lilka 





Składniki:

pomidory
1 łyżka cukru trzcinowego (demerara)
sól i pieprz
bazylia lub tymianek
2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie)
oliwa z oliwek


Wykonanie:

W pomidorach nacinamy skórkę. Wkładamy je do miski i zalewamy wrzątkiem. Hartujemy zimną wodą i obieramy skórkę.

Obrane pomidory kroimy w ćwiartki, wycinamy wnętrza -zachowujemy wnętrza i robimy z nich winegret, przepis obok.

Układamy pomidory na blasze, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Posypujemy ziołami, ewentualnie czosnkiem, skrapiamy oliwą.

Pieczemy w temperaturze 160 st.C przez 60 minut.

Można dołożyć do piekarnika na niższą półkę kiedy pieczemy coś innego.