grzyby portobello nadziewane serem - portobello mushrooms stuffed with ricotta


Jest coś bardzo mięsistego w tych grzybach. Ich smak, ich struktura. Zawsze kiedy je jem odnoszę wrażenie, że wgryzam się w stek.


To wspaniała alternatywa dla wegetarian, którzy mieliby ochotę poczuć, że jedzą coś przypominającego mięso, ale żeby nie koniecznie był to kotlet sojowy.

Grzyby te można przygotować na wiele różnych sposobów, w stylu śródziemnomorskim lub na sposób wschodni, z sosem sojowym, który wzmocni smak umami.

Doskonale smakują nadziewane tak jak w tym przepisie lub nadziewane ricottą wymieszaną z serem pleśniowym.

Polecam,
Xoxo, Lilka





Na  4  porcje
Składniki:
4 grzyby portobello
sól i pieprz

Nadzienie:
1 opakowanie ricotty ok.300 g
1 serek kozi  ok.100 g
trzonki grzybów posiekane drobno
parmezan
1 jajko
sól i pieprz
tymianek
szczypiorek


Wykonanie:

Przygotowujemy nadzienie: mieszamy dokładnie serek kozi z ricottą, parmezanem, szczypiorkiem, tymiankiem i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Od grzybów odcinamy trzonki i siekamy je drobno. Oczyszczamy grzyby. Układamy grzyby w żaroodpornym naczyniu, przyprawiamy pieprzem i solą. 

Na grzybach układamy posiekane trzonki, a na to kładziemy masę serową. Skrapiamy wszystko oliwą.

Pieczemy grzyby w temperaturze 180 st.C przez 30 minut.

Podajemy z sałatą.