Kacze
piersi smażone i pieczone w postaci sandwicza, złożone razem, obwiązane ściśle
i smażone na patelni. Ja je dodatkowo podpiekam w piekarniku. Dodałam też
dodatkowo przyprawy: pieprz, skórkę pomarańczową i cynamon, których nie było w
oryginalnym przepisie.
Przepis
pochodzi z książki:"I love NY" Daniela Humm’a i Will’a Guidara.
Piersi
przygotowane w ten sposób mogą być wspaniałym daniem lunchowym lub piknikowym.
Podajemy je z sałatą. Ja je podałam z konfiturą z wiśni z tymiankiem oraz
sałatką z całych rzodkiewek.
Składniki:
|
|
4 piersi kacze
1 łyżeczka soli
czarny pieprz
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta cynamonu
1 łyżka oleju
sznurek do wiązania
|
|
Wykonanie:
Piersi kaczki
solimy z obu stron. Składamy 2 piersi mięsem do siebie, grubsze części po
przeciwnych do siebie stronach. Obwiązujemy sznurkiem ciasno najpierw wzdłuż a
potem w poprzek złożonych piersi.
Przyprawiamy skórką pomarańczową i cynamonem. Odkładamy do lodówki aby trochę
obeschły.
W patelni
rozgrzewany olej, dodajemy kaczkę, starając się najpierw obsmażyć boki pieczeni, a następnie smażyć kaczkę po stronie skóry, aż się mocno zrumieni.
Przekładamy do
mocno rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy dodatkowo 20 minut.
|