kacze piersi pieczone na patelni – pan roasted duck breasts


Kacze piersi smażone i pieczone w postaci sandwicza, złożone razem, obwiązane ściśle i smażone na patelni. Ja je dodatkowo podpiekam w piekarniku. Dodałam też dodatkowo przyprawy: pieprz, skórkę pomarańczową i cynamon, których nie było w oryginalnym przepisie.

Przepis pochodzi z książki:"I love NY"  Daniela Humm’a i Will’a Guidara.

Piersi przygotowane w ten sposób mogą być wspaniałym daniem lunchowym lub piknikowym. Podajemy je z sałatą. Ja je podałam z konfiturą z wiśni z tymiankiem oraz sałatką z całych rzodkiewek.






Składniki:

4 piersi kacze
1 łyżeczka soli
czarny pieprz
skórka otarta z jednej pomarańczy
szczypta cynamonu
1 łyżka oleju
sznurek do wiązania



Wykonanie:
Piersi kaczki solimy z obu stron. Składamy 2 piersi mięsem do siebie, grubsze części po przeciwnych do siebie stronach. Obwiązujemy sznurkiem ciasno najpierw wzdłuż a potem w poprzek złożonych piersi. Przyprawiamy skórką pomarańczową i cynamonem. Odkładamy do lodówki aby trochę obeschły.

W patelni rozgrzewany olej, dodajemy kaczkę, starając się najpierw obsmażyć boki pieczeni, a następnie smażyć kaczkę po stronie skóry, aż się mocno zrumieni.

Przekładamy do mocno rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy dodatkowo 20 minut.