pieczony czosnek – roasted garlic



Bardzo łatwa rzecz, a bardzo smaczna i przydatna. Dobrze jest mieć go w kuchni. Szybko i w łatwy sposób można dodać środziemnomorskiego charakteru różnym potrawom. Nie ma ostrości surowego czosnku, a wspaniały, słodki, orzechowy smak.

Pierwszy i podstawowy sposób jedzenia tego przysmaku to wyciskanie go z łupinek i smarowanie nim  grzanek.

Można włożyć go do słoika i zalać oliwą, a po chwili będziemy mieli wspaniałą czosnkową oliwę.

Jest również świetny jako podstawa sosu do sałat lub warzyw albo też można dodać go do majonezu i mamy wtedy aioli z pieczonego czosnku. 

Na pewno znajdziecie dla niego  wiele innych zastosowań.

Polecam!

Xoxo, Lilka

Porcja na 1 główkę czosnku
Składniki:
1 główka czosnku
1 łyżeczka oliwy
sól i pieprz

Wykonanie:

Układamy główkę czosnku na kawałku folii aluminiowej. Ścinamy wierzchołek  lub odchylamy łuskę z główki. Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy.

Zawijamy folię i pieczemy czosnek w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut.