Bardzo łatwa rzecz, a bardzo smaczna i przydatna. Dobrze jest mieć go w kuchni. Szybko i w łatwy
sposób można dodać środziemnomorskiego charakteru różnym potrawom. Nie ma ostrości surowego
czosnku, a wspaniały, słodki, orzechowy smak.
Pierwszy i podstawowy sposób jedzenia
tego przysmaku to wyciskanie go z łupinek i smarowanie nim grzanek.
Można włożyć go do słoika i zalać
oliwą, a po chwili będziemy mieli wspaniałą czosnkową oliwę.
Jest również świetny jako podstawa
sosu do sałat lub warzyw albo też można dodać go do majonezu i mamy wtedy aioli
z pieczonego czosnku.
Na pewno znajdziecie dla niego wiele innych
zastosowań.
Polecam!
Xoxo, Lilka
Porcja
na 1 główkę czosnku
Składniki:
1 główka
czosnku
1 łyżeczka
oliwy
sól i pieprz
Wykonanie:
Układamy główkę czosnku na kawałku
folii aluminiowej. Ścinamy wierzchołek
lub odchylamy łuskę z główki. Polewamy oliwą, solimy i pieprzymy.
Zawijamy folię i pieczemy czosnek w
piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut.