Tym razem amerykańsko-włoski klasyk.
We Włoszech nie spotyka się tego dania, natomiast weszło do kanonu kuchni
amerykańskiej, gdzie w każdej włoskiej restauracji i w każdym domu można to
zjeść.
Ostatnio dużą popularnością w USA
cieszą się tzw. meatball bars, restauracje gdzie podaje się pulpety różnego
rodzaju, od tradycyjnych jak te w moim przepisie po wegetariańskie, tajskie,
rybne.
Nauczyłam się je gotować dawno temu i
od tego czasu je uwielbiam. Jest to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese. Podstawowy
sposób podania to ze spaghetti, ale również świetnie smakują z samą sałatą, na długiej
bułce czy z ziemniakami.
Z przepisu wychodzi spora ilość
pulpetów, i jest to dobre danie by podzielić je na porcje i zamrozić.
Xoxo, Lilka
Na ok 36 pulpetów – 10 -12 porcji
Składniki:
pulpety
0,5 kg mielonej wołowiny
0,5 kg mielonej wieprzowiny
1 jajko
0,5 szklanki tartej bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz
sos pomidorowy
1,5 litra passaty pomidorowej
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
kilka gałązek bazylii
opcjonalnie: 1 ostra papryczka
spaghetti
paczka spaghetti z durum semolina – najlepszy makaron
pochodzi od DeCecco (jest dość drogie)
starty parmezan
listki bazylii
Wykonanie:
pulpety
Mielimy
mięso na średnią grubość. Tartą bułkę zalewamy 1 szklanką gorącej wody.
Przekładamy
mięso do miski. Do mięsa dodajemy ostudzoną bułkę
tartą, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, parmezan i pietruszkę.
Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.
Z
mięsa formujemy kulki o średnicy 3 cm i smażymy na patelni w malej ilości
tłuszczu.
Usmażone
pulpety przekładamy do sosu pomidorowego i w nim kończymy ich gotowanie.
Podajemy
3-4 pulpety na osobę.
sos pomidorowy
Cebulę
siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i całe
ząbki czosnku, smażymy aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodajemy passatę
pomidorową, bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Cukier
złamie kwaśny smak pomidorów.
Gotujemy
na małym ogniu, pod przykryciem, do zgęstnienia ok. 30 minut.
Ostudzamy
chwilę i miksujemy blenderem. Dodajemy porwane i rozgniecione listki bazylii.
Możemy
do gotowania dodać ostrą papryczkę i podawać do makaronu sam sos.
spaghetti and meatballs
W
garnku z dużą ilością wrzącej osolonej wody gotujemy makaron al dente. Mieszamy
makaron z sosem, wykładamy porcje, na wierzch kładziemy pulpety z sosem.
Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.