spaghetti z pulpetami mięsnymi – spaghetti and meatballs




Tym razem amerykańsko-włoski klasyk. We Włoszech nie spotyka się tego dania, natomiast weszło do kanonu kuchni amerykańskiej, gdzie w każdej włoskiej restauracji i w każdym domu można to zjeść.

Ostatnio dużą popularnością w USA cieszą się tzw. meatball bars, restauracje gdzie podaje się pulpety różnego rodzaju, od tradycyjnych jak te w moim przepisie po wegetariańskie, tajskie, rybne.

Nauczyłam się je gotować dawno temu i od tego czasu je uwielbiam. Jest to dobra alternatywa dla spaghetti bolognese. Podstawowy sposób podania to ze spaghetti, ale również świetnie smakują z samą sałatą, na długiej bułce czy z ziemniakami.

Z przepisu wychodzi spora ilość pulpetów, i jest to dobre danie by podzielić je na porcje i zamrozić.

Xoxo, Lilka



Na  ok 36 pulpetów – 10 -12 porcji 

Składniki:

pulpety
0,5 kg mielonej wołowiny
0,5 kg mielonej wieprzowiny
1 jajko
0,5 szklanki tartej bułki
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz

sos pomidorowy
1,5 litra passaty pomidorowej
1 duża cebula
2  ząbki czosnku
oliwa z oliwek
½ łyżeczki cukru
sól i pieprz
kilka gałązek bazylii
opcjonalnie: 1 ostra papryczka

spaghetti
paczka spaghetti z durum semolina – najlepszy makaron pochodzi od DeCecco (jest dość drogie)
starty parmezan
listki bazylii

Wykonanie:

pulpety


Mielimy mięso na średnią grubość. Tartą bułkę zalewamy 1 szklanką  gorącej wody.

Przekładamy mięso do miski. Do mięsa dodajemy ostudzoną bułkę tartą, jajko, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, parmezan i pietruszkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie.

Z mięsa formujemy kulki o średnicy 3 cm i smażymy na patelni w malej ilości tłuszczu.

Usmażone pulpety przekładamy do sosu pomidorowego i w nim kończymy ich gotowanie.

Podajemy 3-4 pulpety na osobę.

sos pomidorowy


Cebulę siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej cebulę i całe ząbki czosnku, smażymy aż cebula zmięknie i się zeszkli. Dodajemy passatę pomidorową, bazylię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz cukrem. Cukier złamie kwaśny smak pomidorów.

Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do zgęstnienia ok. 30 minut.

Ostudzamy chwilę i miksujemy blenderem. Dodajemy porwane i rozgniecione listki bazylii.

Możemy do gotowania dodać ostrą papryczkę i podawać do makaronu sam sos.

 spaghetti and meatballs

W garnku z dużą ilością wrzącej osolonej wody gotujemy makaron al dente. Mieszamy makaron z sosem, wykładamy porcje, na wierzch kładziemy pulpety z sosem. Posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem bazylii.