spiżarnia - the pantry


Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam listę podstawowych produktów, które warto mieć w domu. Jednej rzeczy możesz być pewna/y,  jeżeli  masz w domu poniższe produkty to niezależnie od pory czy okoliczności zawsze w domu będzie co jeść.


Produkty dzielę na dwa rodzaje:  składniki  długiego przechowywania  i  produkty  o krótszym czasie przydatności do spożycia.

Te pierwsze jak olej, octy czy makarony mogą być przechowywane  długo  bez wpływu na ich jakość, natomiast te drugie, łatwiej psujące się muszą być przechowywane w lodówce.

Teraz przedstawię Wam listę produktów, a omówieniem poszczegłonych pozycji zajmę się w najbliższym czasie.

Xoxo, Lilka

Lista produktów do długiego przechowywania

Oliwa
Octy
Sól
Czarny pieprz
Przyprawy
Makarony
Polenta i kaszka kukurydziana
Ryż
Fasole i groch
Pomidory w puszce
Anchois
Kapary
Mąki
Cukier
Proszek do pieczenia  i soda oczyszczona
Wanilia
Drożdże
Dżemy
Wino

Produkty o krótszym czasie przydatności do spożycia

Czosnek
Celula
Szalotki
Seler
Marchew
Oliwki
Świeże zioła
Jajka
Cytryna
Musztardy
Sery
Orzechy
Bulion  z kurczaka
Masło
Mleko
Chleb
Ziemniaki