wiosenne ciasto migdałowe - torta primavera


Ciasto to jest rozwinięciem tzw. torta Maddalena, które we Włoszech, obok Colomba Pasquale, utożsamiane jest z okresem Wielkanocy.

Przepis znalazłam w książce The Il Fornaio Baking Book Franco Galli, którą kupiłam dawno temu.

Po latach prób  (ciasto Maddalena było dla mnie zbyt ciężkie) pozostała jedynie koncepcja przygotowania ciasta, a polega ona na upieczeniu biszkoptu migdałowego w kruchym cieście posmarowanym dżemem morelowym. W wersji przepisu z Il Fornaio spód ciasta posypany jest rodzynkami. Warto to  wypróbować, chociaż uważam, że wersja z samym dżemem jest pyszna.

Piekę ciasto w formie o kształcie kwiatu, ale można je wykonać w normalnej okrągłej tortownicy. Polecam również upieczenie ciasta w formie tarteletek.








Składniki:
Kruche ciasto migdałowe
Dżem morelowy
Biszkopt migdałowy

Kruche ciasto migdałowe
½ miarki masła
½ miarki mąki
½ miarki   migdałów
2 żółtka
sól
3 łyżki cukru

Biszkopt migdałowy
4 jaja
2 białka
0,75 miarki cukru
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżka soku pomarańczowego
2/3 miarki migdałów mielonych
0,5 miarki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
1 łyżeczka skórki cytrynowej
1 łyżka soku cytrynowego
3 łyżki masła


Wykonanie:
Składniki mieszamy i wyrabiamy kruche ciasto. Formujemy w dysk i wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Następnie wykładamy dno i boki tortownicy, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st.C, aż ciasto będzie lekko złote. Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy spód przez następne 10 minut.

Po ostudzeniu, smarujemy spód dżemem morelowym, wylewamy na wierzch biszkopt i pieczemy zgodnie z przepisem na biszkopt, poniżej.

Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Zółtka ubjamy z cukrem, wanilią, sokiem pomarańczowym i  cytrynowym oraz skórką otartą z owoców. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i migdały, delikatnie mieszamy. Dodajemy roztopione, ostudzone masło. Na koniec dodajemy białka w 3 częściach delikatnie mieszając aby białka nie opadły.

Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 45-50 minut, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.