W zależności od tego jaki smak lubimy może być bardziej gorzka, bardziej owocowa. Mam kilka rodzajów oliwy extra vergine pochodzących z różnych regionów czy też doprawianej np. truflami. Ciekawe może być porównanie oliwy z różnych regionów. Inaczej smakuje oliwa z Toskanii, Umbrii, Kampanii, Sycylii, Prowansji, Hiszpanii czy Portugali.
Trzymam
w domu oliwę z lawendą, którą sama robię (przelewam do butelki po oliwie trochę
oliwy o neutralnym smaku w wsypuję do niej nasiona lawendy) po kilku tygodniach
jest gotowa. Na jej bazie przygotowuję wspaniały winegret do sałaty. Są też
inne sposoby doprawiania oliwy i olejów ale temu poświęcimy osobny post.
Jeżeli
macie możliwość zdobycia, to polecam bardzo oliwę novello, jest to oliwa ze
świeżych zbiorów, o niezrównanym smaku.
Dawno
temu, będąc na wakacjach we Włoszech, kupowaliśmy oliwę bezpośrednio od
właściciela gaju oliwnego. Polecili go nam nasi gospodarze Ewa i Danilo, od
których wynajmowaliśmy dom w małej miejscowości w krainie Etrusków. Niezapomniane
przeżycie.
Oprócz
oliwy, najlepszym olejem do gotowania i neutralnym w smaku jest olej rzepakowy
z zimnego tłoczenia. Polecam też olej winogronowy, lekki i dobry zarówno do
gotowania jak i sałatek
Uwielbiam
oleje orzechowe, mam tych olejów bardzo bogaty zestaw. Używam ich do sałatek
lub do pieczenia ciasta, aby podkreślić smak orzechów w potrawie.
Szczególnie
moim ulubionym, jest olej z orzechów laskowych, wspaniały do sałatek z burakami
ćwikłowymi. Uwielbiam też doprawiać nim hummus, zamiast tradycyjnej pasty
sezamowej tahini.
Doskonałym
wyborem byłyby też olej z orzechów włoskich, olej pistacjowy, olej arganowy,
olej z makadamii, olej migdałowy, olej z pestek moreli, olej z maku.
Polecam
też olej z pestek dyni, to wspaniały dodatek do zupy z dyni lub innych jesiennych potraw.
Kupiłam
też ostatnio na bazarze BoZeWsi w Gdańsku Oliwie olej z nasion ostropestu. Jest to olej
bardzo ciekawy w smaku i leczniczy.
Pamiętajmy
o wspaniałym oleju lnianym będącym najlepszym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6.
W
związku z tym, że szybko jełczeją, wszystkie oleje orzechowe przechowuję w
lodówce. Oliwa i oleje też powinny być przechowywane w ciemnym miejscu.
Xoxo, Lilka