spiżarnia/pantry - oliwa i oleje - olive oil and olis

Nie da się obecnie gotować bez oliwy z oliwek. Najlepiej trzymać w domu i używać  oliwę przynajmniej dwóch rodzajów: jeden - neutralny, z drugiego lub trzeciego tłoczenia, używany do smażenia i gotowania oraz oliwę extra vergine, używaną tylko do doprawiania sałatek.



W zależności od tego jaki smak lubimy może być bardziej gorzka, bardziej owocowa. Mam kilka rodzajów oliwy extra vergine pochodzących z różnych regionów czy też doprawianej np. truflami. Ciekawe może być porównanie oliwy z różnych regionów. Inaczej smakuje oliwa z Toskanii, Umbrii, Kampanii, Sycylii, Prowansji, Hiszpanii czy Portugali.


Trzymam w domu oliwę z lawendą, którą sama robię (przelewam do butelki po oliwie trochę oliwy o neutralnym smaku w wsypuję do niej nasiona lawendy) po kilku tygodniach jest gotowa. Na jej bazie przygotowuję wspaniały winegret do sałaty. Są też inne sposoby doprawiania oliwy i olejów ale temu poświęcimy osobny post.

Jeżeli macie możliwość zdobycia, to polecam bardzo oliwę novello, jest to oliwa ze świeżych zbiorów, o niezrównanym smaku.


Dawno temu, będąc na wakacjach we Włoszech, kupowaliśmy oliwę bezpośrednio od właściciela gaju oliwnego. Polecili go nam nasi gospodarze Ewa i Danilo, od których wynajmowaliśmy dom w małej miejscowości w krainie Etrusków. Niezapomniane przeżycie.

Oprócz oliwy, najlepszym olejem do gotowania i neutralnym w smaku jest olej rzepakowy z zimnego tłoczenia. Polecam też olej winogronowy, lekki i dobry zarówno do gotowania jak i sałatek

Uwielbiam oleje orzechowe, mam tych olejów bardzo bogaty zestaw. Używam ich do sałatek lub do pieczenia ciasta, aby podkreślić smak orzechów w potrawie.

Szczególnie moim ulubionym, jest olej z orzechów laskowych, wspaniały do sałatek z burakami ćwikłowymi. Uwielbiam też doprawiać nim hummus, zamiast tradycyjnej pasty sezamowej  tahini.

Doskonałym wyborem byłyby też olej z orzechów włoskich, olej pistacjowy, olej arganowy, olej z makadamii, olej migdałowy, olej z pestek moreli, olej z maku.

Polecam też olej z pestek dyni, to wspaniały dodatek do zupy z dyni lub innych  jesiennych potraw.

Kupiłam też ostatnio na bazarze BoZeWsi w Gdańsku Oliwie olej z nasion ostropestu. Jest to olej bardzo ciekawy w smaku i leczniczy.

Pamiętajmy o wspaniałym oleju lnianym będącym najlepszym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6.
W związku z tym, że szybko jełczeją, wszystkie oleje orzechowe przechowuję w lodówce. Oliwa i oleje też powinny być przechowywane w ciemnym miejscu.

Xoxo, Lilka