spiżarnia/pantry - czarny pieprz - black pepper


Używam w kuchni głównie pieprzu czarnego. Pieprz używamy tylko i wyłącznie w postaci świeżo mielonej. Tylko w ten sposób pieprz ma ten cudowny aromat. Pieprz mielony jest tylko ostry i gorzki.


Nie ma lepszego czarnego pieprzu niż pieprz Tellicherry. Uważany za najlepszy pieprz na świecie – pieprz ten pochodzi z regionu Malabar w Indiach i rośnie na wzgórzach Tellicherry. 


Ziarna tego pieprzu są większe, pozostawia się je by dojrzewały dłużej niż inne rodzaje czarnego pieprzu, dlatego pieprz Tellicherry ma bogatszy, owocowy aromat.


Jeżeli uda się Wam go dostać, namawiam, kupcie go koniecznie.

Biały pieprz używany jest w kuchni rzadziej, głównie do jasnych potraw. Najlepszym  białym pieprzem jest Sarawak, pieprz pochodzący z Borneo. Pieprz ten ma aromat bardzo zbliżony do pieprzu czarnego. Jedyny biały pieprz jaki akceptuję.

Pieprz zielony używam w ograniczonym zakresie. Pieprz czerwony rzadko. Czasami też używam pieprz syczuański do potraw chińskich.

Xoxo, Lilka