Używam
w kuchni głównie pieprzu czarnego. Pieprz używamy tylko i wyłącznie w postaci świeżo mielonej. Tylko w ten sposób
pieprz ma ten cudowny aromat. Pieprz mielony jest tylko ostry i gorzki.
Nie
ma lepszego czarnego pieprzu niż pieprz Tellicherry. Uważany za najlepszy
pieprz na świecie – pieprz ten pochodzi z regionu Malabar w Indiach i rośnie na
wzgórzach Tellicherry.
Ziarna tego pieprzu są większe, pozostawia się je by
dojrzewały dłużej niż inne rodzaje czarnego pieprzu, dlatego pieprz Tellicherry
ma bogatszy, owocowy aromat.
Biały
pieprz używany jest w kuchni rzadziej, głównie do jasnych potraw. Najlepszym białym pieprzem jest Sarawak, pieprz
pochodzący z Borneo. Pieprz ten ma aromat bardzo zbliżony do pieprzu czarnego.
Jedyny biały pieprz jaki akceptuję.
Pieprz
zielony używam w ograniczonym zakresie. Pieprz czerwony rzadko. Czasami też
używam pieprz syczuański do potraw chińskich.
Xoxo, Lilka