Jest
takie piękne powiedzenie dotyczące soli –‘sól to morze, które nie mogło wrócić do
nieba’.
Dobra
sól morska pomoże w łatwy i szybki sposób nadać smaku potrawom. Używajmy w
kuchni głównie soli morskiej gruboziarnistej. Sól morska ze dużą zawartością
minerałów i pierwiastków śladowych ma mocniejszy smak. Możemy dzięki temu solić
mniej, a to tylko z pożytkiem dla naszego zdrowia.
Najbardziej
niezwykłym rodzajem soli jest kwiat soli – fleur de sel : [flœr də sɛl]) – sól morska zbierana ręcznie z
powierzchni solanek, w których sól jest odparowywana. Zbieracze zeskrobują
tylko cienką wierzchnią warstwę.
Kryształy fleur de sel mają kształt piramidek,
przez co nie przylegają dokładnie do jedzenia i nie roztapiają się. Sól ta ma
też w sobie dużo wilgoci, średnio ok. 10%.
Xoxo, Lilka