Mocno pachnący tymiankiem i koprem
barszcz z botwinki jest idealną zupą na upalne dni. Aromat
ziół idealnie współgra ze słodko-kwaśnym, ziemistym smakiem buraków.
Ten barszcz jest doskonały sam w sobie
jako orzeźwiający napój na lato, ale możemy go połączyć z kefirem, ogórkiem,
świeżym szczypiorem, koprem i jajkiem i mamy chłodnik.
U mnie ten barszcz jest również podstawą
do przygotowania risotto z buraków.
Xo, Lilka
Na 4 porcje
Składniki:
botwina z 1 pęczka
olej
1 por
sok z 1 cytryny
sól i pieprz
¼ szklanki kopru posiekanego
kilka gałązek tymianku
Wykonanie:
W
garnku podsmażamy por pokrojony na 1 cm kawałki. Dodajemy botwinę pokrojoną na
grube kawałki. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy ok.10
minut.
Dodajemy posiekany koper i garść tymianku, gotujemy aż botwina będzie
miękka. Na koniec do zupy dodajemy sok z
cytryny i zagotowujemy ją. Wyłączamy palnik.
Zupę studzimy lekko i miksujemy w
blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste sito.
Można podawać ciepłą, w temperaturze
pokojowej, jako napój lub chłodnik z klasycznymi dodatkami.