barszcz z botwinki - young beets borstch

Mocno pachnący tymiankiem i koprem barszcz z botwinki jest idealną zupą na upalne dni. Aromat ziół idealnie współgra ze słodko-kwaśnym, ziemistym smakiem buraków. 

Ten barszcz jest doskonały sam w sobie jako orzeźwiający napój na lato, ale możemy go połączyć z kefirem, ogórkiem, świeżym szczypiorem, koprem i jajkiem i mamy chłodnik.

U mnie ten barszcz jest również podstawą do przygotowania risotto z buraków.

Xo, Lilka




Na  4 porcje
Składniki:

botwina z 1 pęczka
olej
1 por
sok z 1 cytryny
sól i pieprz
¼ szklanki kopru posiekanego
kilka gałązek tymianku

Wykonanie:

W garnku podsmażamy por pokrojony na 1 cm kawałki. Dodajemy botwinę pokrojoną na grube kawałki. Zalewamy wrzątkiem, doprawiamy pieprzem i solą, gotujemy ok.10 minut. 

Dodajemy posiekany koper i garść tymianku, gotujemy aż botwina będzie miękka. Na koniec do zupy  dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy ją. Wyłączamy palnik.

Zupę studzimy lekko i miksujemy w blenderze. Następnie przecieramy ją przez gęste sito. 

Można podawać ciepłą, w temperaturze pokojowej, jako napój lub chłodnik z klasycznymi dodatkami.