Wspaniała grecka potrawa – spanakopita –
szpinak i feta pieczone w cieście filo, bardzo znana i popularna.
Ciasto filo pochodzi z Turcji i jest
bardzo często spotykane w krajach śródziemnomorskich, szczególnie w tych
krajach, które były pod wpływem Imperium Ottomańskiego.
Spanakopitę można upiec w różnej postaci,
jako placek, tort czy strudel. Ja ją
piekę w postaci pojedynczych rożków.
Jest to bardzo wygodny sposób na potrawę już
podzieloną na porcje, owiniętą w chrupiące złote ciasto. Możemy ją podać jako
przekąskę, jako obiad z sałatką lub sosem.
Jest bardzo łatwa do upieczenia i pyszna.
Polecam.
Xo, Lilka
Na 30 sztuk
Składniki:
30
pasków ciasta filo o szerokości 5 cm
¼ kostki
stopionego masła
nadzienie
2
szklanki sera feta
1 ząbek
czosnku
2 szklanki
szpinaku sparzonego, odciśniętego i posiekanego
2 cebulki ze szczypiorem
2 cebulki ze szczypiorem
sól i
pieprz
oliwa
oliwa
Wykonanie:
Szczypior siekamy, czosnek rozdrabniamy i smażymy je w oliwie aż zmiekną i będą szkliste. Ser feta mieszamy ze szpinakiem i smażonymi szczypiorem z czosnkiem. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Pasek filo układamy na blacie, smarujemy
go roztopionym masłem. Na końcu paska kładziemy 1 łyżeczkę nadzienia.
Przykrywamy farsz ciastem z brzegu w trójkąt,
po czym zawijamy całe ciasto tworząc trójkątne rożki. Powtarzamy czynność z całym ciastem i farszem.
Układamy rożki na blaszce do pieczenia i pieczemy
30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Rożki powinny być upieczone na
złoto.
Podajemy ciepłe lub na zimno.