greckie pierożki z ciasta filo z fetą i szpinakiem - spanakopita - greek phyllo savory pastries with feta and spinach


Wspaniała grecka potrawa – spanakopita – szpinak i feta pieczone w cieście filo, bardzo znana i popularna. 

Ciasto filo pochodzi z Turcji i jest bardzo często spotykane w krajach śródziemnomorskich, szczególnie w tych krajach, które były pod wpływem Imperium Ottomańskiego.

Spanakopitę można upiec w różnej postaci, jako placek, tort czy strudel.  Ja ją piekę w postaci pojedynczych rożków.

Jest to bardzo wygodny sposób na potrawę już podzieloną na porcje, owiniętą w chrupiące złote ciasto. Możemy ją podać jako przekąskę, jako obiad z sałatką lub sosem.

Jest bardzo łatwa do upieczenia i pyszna. Polecam.

Xo, Lilka

 
 

Na 30 sztuk  
Składniki:

30 pasków ciasta filo o szerokości 5 cm
¼ kostki stopionego masła

nadzienie
2 szklanki sera feta
1 ząbek czosnku
2 szklanki szpinaku sparzonego, odciśniętego i posiekanego
2 cebulki ze szczypiorem
sól i pieprz
oliwa

Wykonanie:

Szczypior siekamy, czosnek rozdrabniamy i smażymy je w oliwie aż zmiekną i będą szkliste. Ser feta mieszamy ze szpinakiem i smażonymi szczypiorem z czosnkiem. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Pasek filo układamy na blacie, smarujemy go roztopionym masłem. Na końcu paska kładziemy 1 łyżeczkę nadzienia.

Przykrywamy farsz ciastem z brzegu w trójkąt, po czym zawijamy całe ciasto tworząc trójkątne rożki. Powtarzamy czynność z całym ciastem i farszem.

Układamy rożki na blaszce do pieczenia i pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Rożki powinny być upieczone na złoto.

Podajemy ciepłe lub na zimno.