Dzisiaj sos owocowy w kolorze słońca.
Sos morelowy ma fantastyczny kolor i wspaniały smak. Lekko cierpki z nutą
cytryny i tymianku.
Morele obrodziły wyjątkowo w tym roku.
Dostałam około 50 kilogramów tych pysznych owoców. Same pestki ważyły 7 kilo - zważyłam J.
Uwielbiam morele więc powiedziałam
biorę wszystko. Kiedy zobaczyłam ile tego jest jest, nogi się pode mną trochę ugięły.
Przerobiłam je na dżem, sos owocowy i
sorbet (sos i sorbet w zamrażarce). Jeszcze mnie czeka gotowanie mostardy.
A to nie wszystko, reszta czeka…
Xo, Lilka
Składniki:
|
0,5
kg świeżych, dojrzałych moreli
|
skórka
i sok z 1/2 cytryny
1
gałązka tymianku
|
4
łyżki cukru
|
Wykonanie:
Morele
przekładamy do garnka, dodajemy skórkę, sok z cytryny, tymianek i cukier.
Zagotowujemy a następnie miksujemy i przecieramy przez sito.
Przekładamy
z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji
gęstego syropu.
|