Jest to jeden z najłatwiejszych i
najsmaczniejszych deserów jakie można zrobić. Idealny na letnią, upalną porę. Kremowy,
gładki i lekko cytrynowy. Wspaniała konsystencja. Bardzo orzeźwiający.
Dzisiaj panna cottę zrobiłam ze śmietany i
jogurtu naturalnego w takich samych proporcjach.Doprawiłam ją skórką i sokiem z cytryny oraz cytrynowym tymiankiem.
Te smaki idealnie pasują do sosu morelowego, z którym deser podałam.
Polecam,
Xo, Lilka
Na 6 porcji
Składniki:
1
szklanka śmietany 30%
2 łyżki
cukru
1
gałązka tymianku
skórka i
sok z jednej cytryny
1
szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka
żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie
sos morelowy
Wykonanie:
W garnku zagotowujemy śmietanę, dodajemy cukier,
tymianek, skórkę i sok z cytryny. Pozostawiamy aby śmietana naciągnęła smakiem
cytryny.
Do śmietany dodajemy żelatynę rozpuszczoną
w zimnej wodzie. Podgrzewamy wszystko aby rozpuścić żelatynę. Następnie do
kremu dodajemy jogurt i dokładnie wszystko mieszamy. Przecieramy śmietanę przez gęste sito.
Przelewamy krem do foremek. Ja robię panna cottę w silikonowych
foremkach do mufinek, dzięki temu łatwiej je z nich wyjąć przed podaniem.
Studzimy i wstawiamy krem do lodówki aby się ściął. Najlepszy będzie
po ok. 4-5 godzinach.