panna cotta z jogurtem i sosem morelowym - yogurt panna cotta with apricot sauce


Jest to jeden z najłatwiejszych i najsmaczniejszych deserów jakie można zrobić. Idealny na letnią, upalną porę. Kremowy, gładki i lekko cytrynowy. Wspaniała konsystencja. Bardzo orzeźwiający.

Dzisiaj panna cottę zrobiłam ze śmietany i jogurtu naturalnego w takich samych proporcjach.Doprawiłam ją skórką i sokiem z cytryny oraz cytrynowym tymiankiem. Te smaki idealnie pasują do sosu morelowego, z którym deser podałam.

Polecam,

Xo, Lilka


Na 6 porcji 
Składniki:

1  szklanka śmietany 30%
2 łyżki cukru
1 gałązka tymianku
skórka i sok z jednej cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego

1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie

sos morelowy

Wykonanie:
  
W garnku zagotowujemy śmietanę, dodajemy cukier, tymianek, skórkę i sok z cytryny. Pozostawiamy aby śmietana naciągnęła smakiem cytryny.

Do śmietany dodajemy żelatynę rozpuszczoną w zimnej wodzie. Podgrzewamy wszystko aby rozpuścić żelatynę. Następnie do kremu dodajemy jogurt i dokładnie wszystko mieszamy.  Przecieramy śmietanę przez gęste sito.

Przelewamy krem do foremek. Ja robię panna cottę w silikonowych foremkach do mufinek, dzięki temu łatwiej je z nich wyjąć przed podaniem.

Studzimy i wstawiamy krem do lodówki aby się ściął. Najlepszy będzie po ok. 4-5 godzinach.

Podajemy z sosem i owocami.