Jajecznica z kurkami to
jedno z tych letnich dań, bez zrobienia którego sezon kurkowy nie jest
zaliczony.
Kurki wspaniale sprawdzają
się we frittacie, czyli omlecie po włosku. Najpierw podsmażamy frittatę a następnie
pieczemy ją w piekarniku aż wierzch się zetnie.
Jest to danie bardzo
malownicze, świeże i pyszne. Nie potrzeba wielu składników: jajka, ser, kurki i zioła.
Podajemy je pokrojone na cząstki z sałatą i
pokropione syropem z balsamico.
Xo, Lilka
Porcja na 4 osoby
Składniki:
5
jajek
½
szklanki crème fraîche
sól
i pieprz
tymianek
oliwa
2 szklanki kurek
2
młode cebulki ze szczypiorem
2
łyżki posiekanego kopru
2
łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2
gałązki tymianku
ser
grana padano, strugany
do podania
mix sałat
balsamico
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do
180 st.C.
W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę lub jogurt, sól i
pieprz oraz tymianek, koper i pietruszkę.
W patelni z rączką, którą
można włożyć do piekarnika. rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurki i pokrojony szczypior.
Podsmażamy wszystko, aż kurki zmiękną. Na kurki wylewamy mieszaninę jajek i śmietany,
chwilę podsmażamy. Na wierzchu posypujemy serem i wstawiamy patelnię do
piekarnika.
Pieczemy 20 minut aż wierzch się zetnie.