omlet pieczony z kurkami i ziołami - chanterelle and herb frittata

Jajecznica z kurkami to jedno z tych letnich dań, bez zrobienia którego sezon kurkowy nie jest zaliczony.

Kurki wspaniale sprawdzają się we frittacie, czyli omlecie po włosku. Najpierw podsmażamy frittatę a następnie pieczemy ją w piekarniku aż wierzch się zetnie.  

Jest to danie bardzo malownicze, świeże i pyszne. Nie potrzeba wielu składników: jajka, ser, kurki i zioła. 

Podajemy je pokrojone na cząstki z sałatą i pokropione syropem z balsamico.

Xo, Lilka


Porcja na 4 osoby

Składniki:
5 jajek
½ szklanki crème fraîche
sól i pieprz
tymianek
oliwa

2 szklanki kurek
2 młode cebulki ze szczypiorem
2 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 gałązki tymianku

ser grana padano, strugany

do podania
mix sałat
balsamico

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C.

W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę lub jogurt, sól i pieprz oraz tymianek, koper i pietruszkę.

W patelni z rączką, którą można włożyć do piekarnika. rozgrzewamy oliwę, dodajemy kurki i pokrojony szczypior. Podsmażamy wszystko, aż kurki zmiękną. Na kurki wylewamy mieszaninę jajek i śmietany, chwilę podsmażamy. Na wierzchu posypujemy serem i wstawiamy patelnię do piekarnika.

Pieczemy 20 minut aż wierzch się zetnie.