kalafior panierowany po sycylijsku - sicilian way fried cauliflower


Bardzo charakterystyczną rzeczą dla kuchni południowych Włoch jest dodawanie do makaronu smażonej bułki tartej. Nazywa się to pangritata i jest to zamiennik dla parmezanu.

Regiony południa są o wiele biedniejsze niż Północ, mało kogo byłoby tam stać na parmezan więc wymyślono sposób użycia smażonych okruchów czerstwego chleba.

Nie jest to tylko bułka tarta w jakiej panierujemy kalafior (swoją drogą też pyszna) pangritata przejmuje smak z przypraw z jakimi ją smażymy, jak na przykład rozmarynu, czosnku, sardeli czy oliwek. 

Wszystko to możemy dodać do bułki tartej i w ten sposób podnieść smak makaronu lub innych potraw. Do mojego kalafiora dodałam rodzynki, czosnek, orzeszki pinii i ostrą paprykę.

Xo, Lilka


Składniki:

1 kalafior średniej wielkości
sól

½ szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
½ szklanki bułki tartej
½ szklanki rodzynek
½ szklanki orzechów pinii lub ziaren słonecznika
½ łyżeczki płatków ostrej papryki
sól i pieprz
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


Wykonanie:

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy kalafior z wody.

Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy bułkę i ząbki czosnku i smażymy aż bułka się zarumieni. Do bułki dodajemy kalafior, rodzynki, orzeszki pinii i ostrą paprykę.  Doprawiamy całość solą i pieprzem i smażymy ciągle mieszając ok.10 minut.

Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę. Podajemy na  ciepło lub zimno.