udka kurczaka pieczone lub grillowane z tymiankiem i czosnkiem - chicken thighs roasted or grilled with thyme and garlic


Bardzo prosty i niezwykle smaczny kurczak. Doprawiamy do tylko tymiankiem i perfumujemy czosnkiem. Nie podlewamy go masłem ani oliwą, cały tłuszcz się wytopi z udek i skórka będzie bardzo chrupiąca.

Można tego kurczaka jak najbardziej zrobić na grillu. Dzięki temu uzyska dodatkowy smak pochodzący od ognia.

Spróbujcie. też dodać do niego rozmaryn.

Pycha !

Xo, Lilka


Składniki:

4 udka kurczaka
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 gałązki tymianku

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i lekko osuszamy. Luzujemy skórę na udkach i pod skórę wkładamy gałązki tymianku. Doprawiamy kurczaka solą i pieprzem. Układamy w brytfannie i obkładamy dookoła czosnkiem.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut..