Zapach kwitnących lip jest wprost oszałamiający.
Nie ma nic przyjemniejszego niż przechadzka aleją lipową w upalny letni
poranek.
Podczas takiej przechadzki zebrałam
garść kwitnących kwiatów lipy. Wykorzystałam je do ugotowania nektarynek do tarty.
Nektarynki obgotowane w syropie stewii i lipy nabrały niezwykłego smaku.
Do
tarty dodałam ser Pijana Koza od Kaszubskiej Kozy, który ma cierpki smak ale pięknie uzupełnia
się ze słodyczą nektarynek. Jeżeli nie mamy tego sera, możemy do nektarynek dodać szklankę czarnych jagód.
Xo,
Lilka
|
Składniki:
kruche ciasto
nektarynki gotowane w syropie z lipy
i stewii
ser kozi pijana koza
kruche ciasto
|
1/4 miarki migdałów blanszowanych
|
1/2 miarki cukru pudru
|
2,5 miarki mąki
|
1/4 łyżeczki soli
|
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
|
2 żółtka
|
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
|
nektarynki
|
½ kilograma nektarynek
|
1/4 miarki syropu ze stewii
|
skórka starta z cytryny
|
¼ kwiatów lipy lub 2 torebki herbaty
lipowej
2 łyżki miodu lipowego
|
Wykonanie:
kruche ciasto
Do
malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą
zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto
zbierze się w kulę.
Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy
do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy .
Wykładamy ciastem 8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze
raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C,
aż ciasto będzie lekko złote.
Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy
w temperaturze 180 st.C przez następne
10 minut.
nektarynki
|
Nektarynki
myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Wkładamy nektarynki do głębokiej
patelni i gotujemy ze stewią i lipą, aż będą miękkie.
|
Układamy
nektarynki równomiernie w podpieczonym cieście. Pomiędzy owocami umieszczamy
kawałki sera pijana koza. Ser skrapiamy miodem lipowym.
|
Wkładamy
tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.
|