tarta z nektarynkami i pijaną kozą - nectarine tart with goats cheese


Zapach kwitnących lip jest wprost oszałamiający. Nie ma nic przyjemniejszego niż przechadzka aleją lipową w upalny letni poranek.

Podczas takiej przechadzki zebrałam garść kwitnących kwiatów lipy. Wykorzystałam je do ugotowania nektarynek do tarty. Nektarynki obgotowane w syropie stewii i lipy nabrały niezwykłego smaku.

Do tarty dodałam ser Pijana Koza od Kaszubskiej Kozy, który ma cierpki smak ale pięknie uzupełnia się ze słodyczą nektarynek. Jeżeli nie mamy tego sera,  możemy do nektarynek dodać szklankę czarnych jagód.

Xo, Lilka



Składniki:
kruche ciasto
nektarynki gotowane w syropie z lipy i stewii
ser kozi pijana koza

kruche ciasto
1/4 miarki migdałów blanszowanych
1/2 miarki cukru pudru
2,5 miarki mąki
1/4 łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

nektarynki
½ kilograma nektarynek
1/4 miarki syropu ze stewii
skórka starta z  cytryny
¼ kwiatów lipy lub 2 torebki herbaty lipowej

2 łyżki miodu lipowego

Wykonanie:

kruche ciasto

Do malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę.

Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy .

Wykładamy ciastem  8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie lekko złote.

Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy  w temperaturze 180 st.C przez następne 10 minut.

nektarynki

Nektarynki myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestki. Wkładamy nektarynki do głębokiej patelni i gotujemy ze stewią i lipą, aż będą miękkie.

Układamy nektarynki równomiernie w podpieczonym cieście. Pomiędzy owocami umieszczamy kawałki sera pijana koza. Ser skrapiamy miodem lipowym.

Wkładamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.