kruszonka z orzechów laskowych - hazelnut streusel


Wspaniały dodatek do ciast i deserów. Lekko słona, orzechowa kruszonka doda dodatkowego wymiaru smaku tiramisu, lodom, zapiekankom owocowym.

Dobrze jest zrobić większą ilość kruszonki z różnych rodzajów orzechów według upodobania, z orzechów laskowych, migdałów czy innych. Przechowujemy ją w zamrażarce. Rewelacyjna jako posypka do lodów.

Xo, Lilka


Składniki:

50 g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki
¾ szklanki mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
¼ szklanki cukru

Wykonanie:

W małej miseczce ubijamy szpatułką masło, dodajemy składniki w kolejności jak wyżej, za każdym razem dobrze mieszając, zanim dodamy kolejny składnik.

Wkładamy kruszonkę do lodówki na 30 minut aby się schłodziła.

Rozkruszamy zimne ciasto na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Po ostudzeniu rozkruszamy zbryloną kruszonkę. Możemy przechowywać w zamrażarce.