Wspaniały dodatek do ciast i deserów.
Lekko słona, orzechowa kruszonka doda dodatkowego wymiaru smaku tiramisu,
lodom, zapiekankom owocowym.
Dobrze jest zrobić większą ilość kruszonki z różnych rodzajów orzechów według upodobania, z orzechów laskowych, migdałów czy innych. Przechowujemy ją w zamrażarce.
Rewelacyjna jako posypka do lodów.
Xo, Lilka
Składniki:
50 g masła w
temperaturze pokojowej
6 łyżek mąki
¾ szklanki
mielonych orzechów laskowych
szczypta soli
¼ szklanki
cukru
Wykonanie:
W
małej miseczce ubijamy szpatułką masło, dodajemy składniki w kolejności jak
wyżej, za każdym razem dobrze mieszając, zanim dodamy kolejny składnik.
Wkładamy
kruszonkę do lodówki na 30 minut aby się schłodziła.
Rozkruszamy
zimne ciasto na papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni przez 20 minut.
Po
ostudzeniu rozkruszamy zbryloną kruszonkę. Możemy przechowywać w zamrażarce.