tiramisu wiśniowe - sour cherry tiramisu


Kto powiedział, że tiramisu to musi być deser o smaku kawy i śmietany. Lubię robić ten deser wykorzystując i łącząc inne smaki, czyli bardziej coś na wzór angielskiego trifle.

Korzystając z tego, że miałam zrobiony gotowy sos wiśniowy postanowiłam użyć go do przygotowania tiramisu. Efekt rewelacyjny.

Cierpki smak wiśni i piękny kolor namoczonych w syropie wiśniowym biszkoptów. Subtelny pomarańczowy aromat kremu i do tego lekko słona kruszonka z orzechów laskowych.

Pięknie wygląda, jest trochę nietypowy i smakuje przepysznie.

Xo, Lilka



Składniki:

 gotowe biszkopty 24 sztuki do wypełnienia formy 25 X 25 cm

sos wiśniowy

0,5 kg świeżych lub mrożonych wiśni lub czereśni bez pestek
skórka i sok z 1/2 cytryny
4 łyżki cukru

Wiśnie miksujemy i przekładamy do garnka (mrożone przed miksowaniem lekko rozmrażamy).
Dodajemy skórkę, sok z cytryny i cukier. Zagotowujemy a następnie przecieramy przez sito.

Przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

krem z mascarpone

3 jajka
3 łyżki cukru
skórka starta z 1 pomarańczy
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
2 opakowania kremu mascarpone
¼ szklanki likieru pomarańczowego

kruszonka z orzechów laskowych

Wykonanie:

pomarańczowy krem z mascarpone

W misce nad garnkiem gotującej się wody ubijamy jajka z cukrem, sokiem i skórką pomarańczową. Ubijamy kogel mogel aż zwiększy swoją objętość trzykrotnie.

Dodajemy do kogla mogla krem mascarpone ubijając dokładnie. Krem lekko schładzamy.

składanie

Do płaskiego naczynia wylewamy sos wiśniowy.

Moczymy w sosie biszkopty i przekładamy je do naczynia. Rozkładamy biszkopty płasko i równomiernie, aby przykryły całe dno.

Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Na kremie wykładamy kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w sosie wiśniowym. Na drugiej warstwie biszkoptów kładziemy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch.

Naczynie wstawiamy do lodówki aby się schłodziło.

Przed podaniem posypujemy deser  kruszonką z orzechów laskowych.