Ostatnio przyjaciółka poprosiła mnie o przepis na deser, łatwy do zrobienia i który byłby odpowiedni na lato.
Cóż mogłam jej innego zaproponować niż tiramisu. Nie
musimy go piec bo korzystamy z gotowych biszkoptów. Jest zimny o orzeźwiającym
kawowo-kremowo-migdałowym smaku.
Doskonały deser na letnie okazje i nie
tylko.
Xo, Lilka
Na formę o wymiarach 20 X 20 cm
Składniki:
gotowe biszkopty około 24 sztuki
gotowe
amaretti (beziki migdałowe)
2 szklanki
kawy
cukier do
słodzenia kawy
likier migdałowy
amaretto
krem z
mascarpone
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1 opakowanie
mascarpone 250 g
1 szklanka
śmietany kremówki
kakao do
posypania deseru
Wykonanie:
krem z
mascarpone
W niskim rondelku zagotowujemy wodę. W
misce postawionej na garnku z gotującą się wodą ubijamy 2 jajka z cukrem i wanilią na kogel-mogel, aż zwiększy objętość 2-3 krotnie.
Dodajemy do jajek mascarpone dokładnie
mieszając.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i
dodajemy do kremu z mascarpone.
składanie
Do płaskiego naczynia wylewamy
ostudzoną kawę. Słodzimy ją i doprawiamy amaretto.
Moczymy w kawie biszkopty i amaretti,
przekładamy biszkopty i amaretti do ceramicznego lub szklanego naczynia. Rozkładamy
biszkopty płasko i przekładamy je małymi amaretti.
Na biszkopty wykładamy połowę kremu.
Na kremie umieszczamy kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Na drugiej
warstwie biszkoptów kładziemy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch.
Naczynie wstawiamy do lodówki aby się
schłodziło.
Przed podaniem posypujemy kakao lub
startą czekoladą.