tiramisu klasyczne - classic tiramisu


Ostatnio przyjaciółka poprosiła mnie o przepis na deser, łatwy do zrobienia i który byłby odpowiedni na lato.

Cóż mogłam jej innego zaproponować niż tiramisu. Nie musimy go piec bo korzystamy z gotowych biszkoptów. Jest zimny o orzeźwiającym kawowo-kremowo-migdałowym smaku.

Doskonały deser na letnie okazje i nie tylko.

Xo, Lilka


Na formę o wymiarach 20 X 20 cm
Składniki:

 gotowe biszkopty około 24 sztuki
gotowe amaretti (beziki migdałowe)
2 szklanki kawy
cukier do słodzenia kawy
likier migdałowy amaretto

krem z mascarpone

2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 opakowanie mascarpone 250 g
1 szklanka śmietany kremówki

kakao do posypania deseru

Wykonanie:

krem z mascarpone

W niskim rondelku zagotowujemy wodę. W misce postawionej na garnku z gotującą się wodą  ubijamy 2 jajka z cukrem i wanilią na kogel-mogel,  aż zwiększy objętość 2-3 krotnie.

Dodajemy do jajek mascarpone dokładnie mieszając.

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do kremu z mascarpone.

składanie
  
Do płaskiego naczynia wylewamy ostudzoną kawę. Słodzimy ją i doprawiamy amaretto.

Moczymy w kawie biszkopty i amaretti, przekładamy biszkopty i amaretti do ceramicznego lub szklanego naczynia. Rozkładamy biszkopty płasko i przekładamy je małymi amaretti.

Na biszkopty wykładamy połowę kremu. Na kremie umieszczamy kolejną warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie. Na drugiej warstwie biszkoptów kładziemy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch.

Naczynie wstawiamy do lodówki aby się schłodziło.

Przed podaniem posypujemy kakao lub startą czekoladą.