zapiekanka z ziemniaków i kurek - gratin of potatoes and chanterelles


Fantastyczne połączenie: młode ziemniaki,  por i kurki. Słodycz młodych ziemniaków i pora, leśny smak kurek i tymianku,  a wszystko zatopione w słodkiej śmietanie złamanej cierpkim smakiem ziół.

Bardzo łatwy i pyszny obiad na luzie. Można go jeść i na gorąco i na zimno. Lekkie danie w sam raz na upalne lato.

Aby nadać daniu odświętny charakter przyozdobiłam zapiekankę kwiatami czosnku.

Xo, Lilka


Składniki:

10 młodych ziemniaków ugotowanych
100 g małych kurek
1 młody por
sól i pieprz
1 szklanka świeżej śmietany
kilka gałązek tymianku
garść posiekanych ziół: pietruszka, szczypior i koper

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w wodzie, studzimy i przekrajamy na pół. Kurki myjemy. Por myjemy i kroimy w jednocentymetrowe kawałki.

Warzywa przekładamy do ceramicznej formy do pieczenia, rozkładamy równomiernie ziemniaki i pory. Pomiędzy warzywami rozmieszczamy kurki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy wszystko tymiankiem. Zioła mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i pokrywamy śmietaną wszystkie warzywa.

Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.

Podajemy z sałatą doprawioną sokiem z cytryny i oliwą dla ożywienia smaku.