Fantastyczne połączenie: młode ziemniaki,
por i kurki. Słodycz młodych ziemniaków
i pora, leśny smak kurek i tymianku, a wszystko
zatopione w słodkiej śmietanie złamanej cierpkim smakiem ziół.
Bardzo łatwy i pyszny obiad na luzie. Można
go jeść i na gorąco i na zimno. Lekkie danie w sam raz na upalne lato.
Aby nadać daniu odświętny charakter przyozdobiłam zapiekankę kwiatami czosnku.
Xo, Lilka
Xo, Lilka
Składniki:
10 młodych ziemniaków
ugotowanych
100 g małych kurek
1 młody por
sól i pieprz
1 szklanka
świeżej śmietany
kilka gałązek
tymianku
garść posiekanych
ziół: pietruszka, szczypior i koper
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w wodzie, studzimy i przekrajamy na pół. Kurki myjemy. Por myjemy i
kroimy w jednocentymetrowe kawałki.
Warzywa
przekładamy do ceramicznej formy do pieczenia, rozkładamy równomiernie
ziemniaki i pory. Pomiędzy warzywami rozmieszczamy kurki. Całość doprawiamy
solą i pieprzem. Posypujemy wszystko tymiankiem. Zioła mieszamy ze śmietaną,
doprawiamy solą i pieprzem i pokrywamy śmietaną wszystkie warzywa.
Zapiekamy
w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez pół godziny.
Podajemy
z sałatą doprawioną sokiem z cytryny i oliwą dla ożywienia smaku.