Przedstawiam dzisiaj ciekawe ciasto. Używamy
do jego zrobienia skrobi ziemniaczanej a nie mąki pszennej. Jest to bardzo dobra propozycja dla
osób, które mają uczulenie na gluten a chciałyby zjeść ciasto.
Jest to ciasto o niezwykle piaskowej
strukturze, po włosku nazywa się torta sabbiosa i pochodzi z Mantui. Wspaniale
pachnie i smakuje rozmarynem i cytryną. Najlepiej podać je z owocami i jogurtem albo śmietaną.
Zaadoptowałam ten przepis z książki
Michaela Chiarello pt. Casual Cooking. Podobnie jak Michael podałam je z brzoskwiniami. Inną propozycją jest podanie ciasta z owocami jagodowymi
lub leśnymi.
Xo, Lilka.
ciasto
o średnicy 24 cm
Składniki:
1 i ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
3 jajka - żółtka oddzielone od białek
1/2 szklanki
cukru drobnoziarnistego
1 kostka
masła
skórka z 1
cytryny i sok
1 łyżka
drobno posiekanego rozmarynu
½ łyżeczki
ekstraktu waniliowego
do podania
cukier puder
brzoskwinie
miód
sok z cytryny
Wykonanie:
W misce przesiewamy skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i sól.
Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy of
białek. Białka ubijamy na sztywno.
Ucieramy miękkie masło aż będzie
puszyste, stopniowo dodajemy do niego cukier, ucieramy aż cukier połączy się z
masłem. Następnie dodajemy do masła żółtka po jednym i ucieramy aż się połączą z masą. Dodajemy skórkę i sok z
cytryny, rozmaryn i wanilię, mieszamy.
Dodajemy suche składniki delikatnie
mieszając. Na koniec dodajemy białka w trzech częściach.
Nakładamy masę do tortownicy o
średnicy 24 cm.
Pieczemy w piekarniku przez 50 - 55
minut w temperaturze 160 stopni. Uwaga wkładamy ciasto do zimnego piekarnika.
Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go
posypujemy wierzch cukrem pudrem.
Podajemy z brzoskwiniami pokrojonymi w
cząstki, wymieszanymi z miodem i sokiem z cytryny.