biszkopt piaskowy z rozmarynem - sand cake with rosemary


Przedstawiam dzisiaj ciekawe ciasto. Używamy do jego zrobienia skrobi ziemniaczanej a nie mąki pszennej. Jest to bardzo dobra propozycja dla osób, które mają uczulenie na gluten a chciałyby zjeść ciasto.

Jest to ciasto o niezwykle piaskowej strukturze, po włosku nazywa się torta sabbiosa i pochodzi z Mantui. Wspaniale pachnie i smakuje rozmarynem i cytryną. Najlepiej podać je z owocami i jogurtem albo śmietaną.

Zaadoptowałam ten przepis z książki Michaela Chiarello pt. Casual Cooking. Podobnie jak Michael podałam je z brzoskwiniami. Inną propozycją jest podanie ciasta z owocami jagodowymi lub leśnymi.

Xo, Lilka. 


ciasto o średnicy 24 cm
Składniki:

1 i ½ szklanki skrobi ziemniaczanej
1 i ½  łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
3 jajka - żółtka oddzielone od białek
1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego
1 kostka masła
skórka z 1 cytryny i sok
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

do podania
cukier puder

brzoskwinie
miód
sok z cytryny


Wykonanie:

W misce przesiewamy skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.

Rozbijamy jajka, żółtka oddzielamy of białek. Białka ubijamy na sztywno.

Ucieramy miękkie masło aż będzie puszyste, stopniowo dodajemy do niego cukier, ucieramy aż cukier połączy się z masłem. Następnie dodajemy do masła żółtka po jednym i ucieramy aż  się połączą z masą. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, rozmaryn i wanilię, mieszamy.

Dodajemy suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy białka w trzech częściach.

Nakładamy masę do tortownicy o średnicy 24 cm.

Pieczemy w piekarniku przez 50 - 55 minut w temperaturze 160 stopni. Uwaga wkładamy ciasto do zimnego piekarnika.

Po wyjęciu ciasta i ostudzeniu go posypujemy wierzch cukrem pudrem.

Podajemy z brzoskwiniami pokrojonymi w cząstki, wymieszanymi z miodem i sokiem z cytryny.