gulasz z papryki i ziemniaków - peperonata - stewed peppers and potatoes


Piękny w kolorze i pyszny w smaku jest gulasz z papryki, pomidorów i ziemniaków. Peperonata to typowo włoska potrawa, którą tradycyjnie robi się z różnokolorowej papryki smażonej z cebulą, czosnkiem i pomidorami.

Czasami paprykę i pomidory wzbogaca się o ziemniaki i tak właśnie zrobiłam tym razem. 

Nie chciałam jednak, aby ziemniaki w potrawce były mocno rozgotowane, więc dla kontrastu do miekkiej i soczystej papryki dodałam chrupiące ziemniaki. Najpierw ziemniaki ugotowałam osobno, a następnie je podsmażyłam.

Wspaniała  potrawa pełna słońca.

Xo, Lilka











Na 4 porcje
Składniki:

2 czerwone papryki, opieczone i obrane ze skóry
2 żółte papryki, opieczone i obrane ze skóry
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 duże pomidory
sól i pieprz
gałązka bazylii

24 małe ziemniaki (po 6 na osobę)

do podania
czarne oliwki
szczypiorek
pietruszka
małe listki bazylii


Wykonanie:

Pieczemy paprykę: papryki myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostygnięciu papryk, na tyle aby można je było dotknąć, oczyszczamy je z pestek, wewnętrznych membran i zdejmujemy skórkę.

Podczas gdy papryki się pieką gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą prawie gotowe. Odcedzamy ziemniaki i lekko je studzimy.

Na patelnię z łyżką oliwy wykładamy cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony ząbek czosnku. Gdy cebula i czosnek się smażą, kroimy papryki na kwadraty o boku 3 cm i dodajemy do patelni.

Podsmażamy papryki chwilę i następnie dodajemy pomidory pokrojone w kawałki o wielkości podobnej do wielkości kwadratów z  papryki. Doprawiamy całość pieprzem i solą, dodajemy gałązkę bazylii i dusimy pod przykryciem aż pomidory będą miękkie.

W czasie gdy warzywa się duszą, na innej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do niej ziemniaki przekrojone na pół i smażymy aż będą z wszystkich stron złote i chrupiące.

Podajemy peperonatę w ten sposób, że do miseczki wkładamy 2 duże łyżki papryki, pomiędzy papryką umieszczamy ziemniaki. Całość posypujemy czarnymi oliwkami i posiekanymi drobno szczypiorkiem, papryką i małymi listkami bazylii.


Przepis zgłaszam do akcji warzywa psiankowate 2013.