Piękny w kolorze i pyszny w smaku jest gulasz z papryki, pomidorów i ziemniaków. Peperonata to typowo
włoska potrawa, którą tradycyjnie robi się z różnokolorowej papryki smażonej z
cebulą, czosnkiem i pomidorami.
Czasami paprykę i pomidory wzbogaca
się o ziemniaki i tak właśnie zrobiłam tym razem.
Nie chciałam jednak, aby
ziemniaki w potrawce były mocno rozgotowane, więc dla kontrastu do miekkiej i soczystej papryki dodałam chrupiące ziemniaki. Najpierw ziemniaki ugotowałam osobno, a następnie je podsmażyłam.
Wspaniała potrawa pełna słońca.
Xo, Lilka
Na
4 porcje
Składniki:
2 czerwone papryki, opieczone i
obrane ze skóry
2 żółte papryki, opieczone i obrane
ze skóry
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 duże pomidory
sól i pieprz
gałązka bazylii
24 małe ziemniaki (po 6 na osobę)
do podania
czarne oliwki
szczypiorek
pietruszka
małe listki bazylii
Wykonanie:
|
Pieczemy
paprykę: papryki myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200
stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i
przykrywamy folią. Po ostygnięciu papryk, na tyle aby można je było dotknąć,
oczyszczamy je z pestek, wewnętrznych membran i zdejmujemy skórkę.
|
Podczas
gdy papryki się pieką gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą prawie
gotowe. Odcedzamy ziemniaki i lekko je studzimy.
Na
patelnię z łyżką oliwy wykładamy cebulę pokrojoną w piórka i rozgnieciony ząbek
czosnku. Gdy cebula i czosnek się smażą, kroimy papryki na kwadraty o boku 3
cm i dodajemy do patelni.
Podsmażamy
papryki chwilę i następnie dodajemy pomidory pokrojone w kawałki o wielkości
podobnej do wielkości kwadratów z papryki.
Doprawiamy całość pieprzem i solą, dodajemy gałązkę bazylii i dusimy pod
przykryciem aż pomidory będą miękkie.
W
czasie gdy warzywa się duszą, na innej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy do
niej ziemniaki przekrojone na pół i smażymy aż będą z wszystkich stron złote
i chrupiące.
Podajemy
peperonatę w ten sposób, że do miseczki wkładamy 2 duże łyżki papryki, pomiędzy
papryką umieszczamy ziemniaki. Całość posypujemy czarnymi oliwkami i
posiekanymi drobno szczypiorkiem, papryką i małymi listkami bazylii.
|
|
Przepis zgłaszam do akcji
warzywa psiankowate 2013.