leniwe pierogi z kurkami - gnudi with chanterelle mushrooms


Kurki rządzą. Dopóki są w sezonie, korzystam  ile wlezie. Tym razem zrobiłam leniwe pierogi z sosem z kurek i szpinaku.

Te pierogi są bardzo delikatne; duża ilość twarogu sprawia, że są lekkie i puszyste jak poduszeczki.

U nas pierogi te nazywmy leniwymi. We Włoszech określa się je jako nagie - gnudi. Czasami można też spotkać nazwę malfatti, czyli źle zrobione. Śmieszna nazwa dla czegoś tak pysznego. 

Xo, Lilka


20 pierogów z wielkości 4 cm

Składniki:

sos
2 szklanki kurek
ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
4 garście szpinaku
olej
sól i pieprz
1 łyżka masła

leniwe pierogi
500 g twarogu
1 jajko
1/2 szklanki startego parmezanu
gałka muszkatołowa (4-5 przeciągnięć na tarce)
sól i pieprz
½ szklanki mąki ziemniaczanej

parmezan do posypania

Wykonanie:

Rozdrabniamy twaróg (najlepiej przecisnąć go przez praskę) dodajemy do niego jajka, parmezan i gałkę muszkatołową. Doprawiamy pieprzem i solą i mieszamy wszystko dokładnie. Na koniec delikatnie dodajemy do masy mąkę. Wkładamy masę pierogową do lodówki na 30 minut.

W międzyczasie podsmażamy kurki z czosnkiem i tymiankiem. Doprawiamy je pieprzem i solą. Kiedy kurki zmiękną, do patelni dodajemy szpinak i łyżkę masła, mieszamy, przykrywamy pokrywką i wyłączamy palnik. Trzymamy w cieple.

Z ciasta formujemy kulki o średnicy ok.4 cm. Gotujemy leniwe pierogi w mocno osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.

Wykładamy leniwe pierogi na talerz i polewamy je sosem z kurek i szpinaku. Przed podaniem możemy oprószyć parmezanem.