tarteletki z figami i kozim serem - goat cheese and fig tartelette


Ekspresowy deser. Robi się to po prostu błyskawicznie. Jeżeli mamy ciasto francuskie to po prostu raz, dwa i deser gotowy.

A  do tego bardzo smaczny, oryginalny i malowniczy.

To co, robicie?

Xo, Lilka


Na 6 tarteletek

Składniki:

gotowe ciasto francuskie
125 g serka koziego
4 figi
miód (najlepszy byłby tymiankowy)
pieprz
listki tymianku


Wykonanie:

Z ciasta francuskiego wykrajamy koła o średnicy 10 cm. Figi kroimy w plastry o grubości 5 mm.

Środek ciasta smarujemy dwiema łyżeczkami koziego serka. Na serku układamy plasterki figi, które pieprzmy i skrapiamy łyżeczką miodu. Posypujemy  tarteletki tymiankiem.

Wkładamy tarteletki do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut.