jajka smażone w warzywnym ragu - shakshuka - eggs fried in vegetable ragu


Co dzisiaj zrobić na śniadanie? A może shakshuka?

Jajka smażone (duszone) w warzywach. Potrawa pochodzi z północnej Afryki. Jest to wspanialy sposób na jajka na śniadanie, brunch czy nawet lunch.

Kolorowe i aromatyczne warzywa : cebula, papryka i bakłażan smażone w oliwie i w tym zatopione jajka.

Wariacji tej potrawy jest wiele i każdy może użyć składniki jakie chce i doprawić ją według swojego upodobania. Podajemy z chlebem.

 Xo, Lilka


Porcja na 4 osoby

Składniki:

8 jajek

2 czerwone cebule
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mały bakłażan

oliwa
szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta kminu rzymskiego
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 gałązki tymianku
sól i pieprz

pietruszka zielona posiekana


Wykonanie:

Pieczemy paprykę: papryki myjemy, wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po ostygnięciu papryk, na tyle aby można je było dotknąć, oczyszczamy je z pestek, wewnętrznych membran i zdejmujemy skórkę. Kroimy paprykę na cienkie paski.

Razem z paprykami pieczemy bakłażana: kroimy bakłażana na kostkę o boku ok. 2 -3 cm. Kładziemy go na blachę, solimy i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy razem z paprykami.

Kiedy papryka i bakłażan są w piekarniku, kroimy cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, doprawiamy ją solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z tymiankiem i kminem aż się skarmelizuje.

Gdy cebula jest gotowa dodajemy do niej paprykę i bakłażana. Doprawiamy solą,  pieprzem kajeńskim i dodajemy przecier pomidorowy rozpuszczony w ¼ szklani wody. Dusimy przez chwilę.

W warzywach tworzymy łyżką osiem zagłębień, w każde wbijamy jajko. Jajka solimy i pieprzymy. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy aż białka jajek się zetną.

Przed podaniem posypujemy pietruszką. Podajemy z chlebem.

Przepis bierze udział w akcji  warzywa psiankowate 2013.