Co dzisiaj zrobić na śniadanie?
A może shakshuka?
Jajka smażone (duszone) w
warzywach. Potrawa pochodzi z północnej Afryki. Jest to wspanialy sposób na
jajka na śniadanie, brunch czy nawet lunch.
Kolorowe i
aromatyczne warzywa : cebula, papryka i bakłażan smażone w oliwie i w tym
zatopione jajka.
Wariacji tej potrawy jest
wiele i każdy może użyć składniki jakie chce i doprawić ją według swojego upodobania.
Podajemy z chlebem.
Xo, Lilka
Porcja na 4 osoby
Składniki:
8
jajek
2
czerwone cebule
1
czerwona papryka
1
żółta papryka
1
mały bakłażan
oliwa
szczypta
pieprzu kajeńskiego
szczypta
kminu rzymskiego
1
łyżka przecieru pomidorowego
2
gałązki tymianku
sól
i pieprz
pietruszka
zielona posiekana
Wykonanie:
Pieczemy paprykę: papryki myjemy,
wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż pojawią się czarne
plamki na skórce. Papryki przekładamy do miski i przykrywamy folią. Po
ostygnięciu papryk, na tyle aby można je było dotknąć, oczyszczamy je z pestek,
wewnętrznych membran i zdejmujemy skórkę. Kroimy paprykę na cienkie paski.
Razem z paprykami pieczemy bakłażana:
kroimy bakłażana na kostkę o boku ok. 2 -3 cm. Kładziemy go na blachę, solimy i skrapiamy
oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy razem z paprykami.
Kiedy papryka i bakłażan są w
piekarniku, kroimy cebulę w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy
cebulę, doprawiamy ją solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu pod przykryciem z
tymiankiem i kminem aż się skarmelizuje.
Gdy cebula jest gotowa dodajemy do
niej paprykę i bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem kajeńskim i dodajemy przecier
pomidorowy rozpuszczony w ¼ szklani wody. Dusimy przez chwilę.
W warzywach tworzymy łyżką osiem zagłębień,
w każde wbijamy jajko. Jajka solimy i pieprzymy. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy aż białka jajek się zetną.
Przepis bierze udział w akcji warzywa psiankowate 2013.