Moje piękne czarne miski zainspirowały
mnie do zrobienia tej lekkiej sałatki o orientalnym, tajskim smaku.
Sałatka jest bardzo prosta i bardzo orzeźwiająca.
Chrupiące warzywa w lekko ostrym, pachnącym limonką i imbirem sosie.
Polecam! J
xx
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 marchewki
10 rzodkiewek
2 jabłka
2 kalarepki
1 seler średniej wielkości
zielona papryka
czerwona ostra papryka
szczypiorek
kiełki rzodkiewki
kolendra
sos
skórka i sok z limonki
sól i pieprz
olej sezamowy
1 szczypta stewii
1 szczypta imbiru
do ozdoby
dymka pokrojona
ukośnie na kawałki i liście kolendry
Wykonanie:
Marchew,
rzodkiewkę, kalarepę i zieloną paprykę kroimy ręcznie lub na mandolinie na słupki. Jabłka
i seler kroimy na słupki i przekładamy do zakwaszonej wody.
Czerwoną
paprykę kroimy w plasterki i szczypiorek drobno siekamy.
Mieszamy
wszystkie warzywa razem z ostrą czerwona papryką, szczypiorkiem, kiełkami
rzodkwi i kolendrą. Przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki
i polewamy sałatkę sosem. Mieszamy dokładnie.
Przekładamy sałatkę po równo do czterech misek. Przyozdabiamy dymką.
Dla
osób, które chcą się pobawić w robienie ozdób z dymki: dymkę kroimy na kawałki
o długości 4 cm, z jednej strony kroimy dymkę wzdłuż na głębokość 1,5 cm.
Wkładamy szczypior do zimnej wody i po chwili będziemy mieć ladną szczypiorkową szczoteczkę :)