bardzo chrupiąca sałatka z tajskim sosem - very crunchy salad with thai dressing



Moje piękne czarne miski zainspirowały mnie do zrobienia tej lekkiej sałatki o orientalnym, tajskim smaku.

Sałatka jest bardzo prosta i bardzo orzeźwiająca. Chrupiące warzywa w lekko ostrym, pachnącym limonką i imbirem  sosie.

Polecam! J

xx


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

2 marchewki
10 rzodkiewek
2 jabłka
2 kalarepki
1 seler średniej wielkości
zielona papryka
czerwona ostra papryka
szczypiorek
kiełki rzodkiewki
kolendra

sos

skórka i sok z limonki
sól i pieprz
olej sezamowy
1 szczypta stewii
1 szczypta imbiru

do ozdoby
 dymka pokrojona ukośnie na kawałki i liście kolendry

Wykonanie:


Marchew, rzodkiewkę, kalarepę i zieloną paprykę  kroimy ręcznie lub na mandolinie na słupki. Jabłka i seler kroimy na słupki i przekładamy do zakwaszonej wody.

Czerwoną paprykę kroimy w plasterki i szczypiorek drobno siekamy.

Mieszamy wszystkie warzywa razem z ostrą czerwona papryką, szczypiorkiem, kiełkami rzodkwi i kolendrą. Przygotowujemy sos, mieszając dokładnie wszystkie składniki i polewamy sałatkę sosem. Mieszamy dokładnie.

Przekładamy sałatkę po równo do czterech misek. Przyozdabiamy dymką.

Dla osób, które chcą się pobawić w robienie ozdób z dymki: dymkę kroimy na kawałki o długości 4 cm, z jednej strony kroimy dymkę wzdłuż na głębokość 1,5 cm. Wkładamy szczypior do zimnej wody i po chwili będziemy mieć  ladną szczypiorkową szczoteczkę :)