francuskie tosty z serem i szynką - croque monsieur - french cheese and ham toast



Croque monsieur to tost francuski zrobiony z sera gruyere i szynki, zapieczonych pomiędzy dwiema kromkami chleba. Danie bardzo typowe dla francuskich bistro. Jego nazwę po polsku możemy określić jako ‘chrupiący pan’.

Tost z sadzonym jajkiem na wierzchu nazywamy croque madame. Możemy napotkać wiele odmian, np.:  pod beszamelem – croque au gratin; z pomidorem – croque  prowansalski; z łososiem – croque norweski.

Ja przygotowałam dla Was klasyczny croque monsieur, croque madame i croque  po mojemu -my way - czyli croque monsieur z dżemem pomidorowym.

xx

 na jedną porcję
Składniki:

dwie kromki chleba
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
2 plasterki chudej szynki
3 plasterki sera gruyere
strugany ser grana padano

wariacje:

jajko sadzone do croque madame
2 łyżki dżemu pomidorowego do croque my way


Wykonanie:

Układamy koło siebie 2 kromki chleba, obie kromki smarujemy masłem i musztardą.
Na chlebie układamy plasterki szynki i plastry sera. Przykrywamy drugą kromką. Na wierzchu ukladamy kilka strużyn sera grana padano.

Tosty albo pieczemy pod grillem albo smażymy na patelni aż będą chrupiące.

wariacje:

Croque madame - smażymy jajko tak, aby żółtko było płynne. Wykładamy jajko na upieczony tost.

Croque my way – smarujemy jedną kromkę dżemem pomidorowym. Grillujemy jak w oryginalnym przepisie. Po upieczeniu na wierzch chleba wykładamy dodatkową  łyżkę dżemu.