Croque monsieur to tost
francuski zrobiony z sera gruyere i szynki, zapieczonych pomiędzy dwiema
kromkami chleba. Danie bardzo typowe dla francuskich bistro. Jego nazwę po
polsku możemy określić jako ‘chrupiący pan’.
Tost z sadzonym jajkiem na
wierzchu nazywamy croque madame. Możemy napotkać wiele odmian, np.: pod beszamelem – croque au gratin; z pomidorem
– croque prowansalski; z łososiem – croque norweski.
Ja przygotowałam dla Was klasyczny
croque monsieur, croque madame i croque po mojemu -my way - czyli croque monsieur z dżemem
pomidorowym.
xx
Składniki:
dwie kromki chleba
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
2 plasterki chudej szynki
3 plasterki sera gruyere
strugany ser grana padano
wariacje:
jajko sadzone do croque
madame
2 łyżki dżemu pomidorowego
do croque my way
Wykonanie:
Układamy koło siebie 2
kromki chleba, obie kromki smarujemy masłem i musztardą.
Na chlebie układamy
plasterki szynki i plastry sera. Przykrywamy drugą kromką. Na wierzchu ukladamy kilka strużyn sera grana padano.
Tosty albo pieczemy pod
grillem albo smażymy na patelni aż będą chrupiące.
wariacje:
Croque madame - smażymy
jajko tak, aby żółtko było płynne. Wykładamy jajko na upieczony tost.
Croque my way – smarujemy jedną
kromkę dżemem pomidorowym. Grillujemy jak w oryginalnym przepisie. Po upieczeniu na
wierzch chleba wykładamy dodatkową łyżkę dżemu.