Z dojrzałych pomidorów, które teraz
mamy obfitość, proponuję zrobić dżem. Wspaniały gęsty dżem słodko - kwaśny,
pomidorowy i ziołowy.
Dżem ten jest idealnym wręcz dodatkiem
do serów wszelkiego rodzaju. Ale zastosowanie może znaleźć też jako dodatek do
wędlin, makaronu, placków czy naleśników.
Przygotowałam dwa dżemy z pomidorków koktajlowych,
każdy w innym kolorze i smaku.
Dżem z pomidorów żółtych miał smak
tymianku i spory ładunek ostrości. Dżem z pomidorów czerwonych pachniał bazylią
i był znacznie łagodniejszy.
xx
z
każdej porcji otrzymujemy ¾ szklanki dżemu
Składniki:
dżem z żółtych pomidorków
2 koszyczki pomidorków żółtych
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
kilka obrotów młynkiem pieprzu
½ łyżeczki nasion ostrej papryki
4 gałązki tymianku
dżem z czerwonych pomidorków
2 koszyczki pomidorków czerwonych
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
kilka obrotów młynkiem pieprzu
4 gałązki bazylii
szczypta cayenne |
Wykonanie:
|
W
naczyniu do zapiekania układamy pomidorki, posypujemy je cukrem, solą,
pieprzem i ostrą papryką. Posypujemy wszystko z wierzchu ziołami.
Wstawiamy
pomidorki do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dobrze
jest, przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić dżemy, czy są dosyć gęste. Jeżeli są rzadkie, pozostawiamy pomidory w piekarniku aby zgęstniały.
Przekładamy do słoików. Przechowają się w lodówce do 2 tygodni. Możemy zawekować jak normalne dżemy i zimą cieszyć się smakiem lata. |