dżem pomidorowy w dwóch smakach - tomato jam in two tastes




Z dojrzałych pomidorów, które teraz mamy obfitość, proponuję zrobić dżem. Wspaniały gęsty dżem słodko - kwaśny, pomidorowy i ziołowy.

Dżem ten jest idealnym wręcz dodatkiem do serów wszelkiego rodzaju. Ale zastosowanie może znaleźć też jako dodatek do wędlin, makaronu, placków czy naleśników.

Przygotowałam dwa dżemy z pomidorków koktajlowych, każdy w innym kolorze i smaku.

Dżem z pomidorów żółtych miał smak tymianku i spory ładunek ostrości. Dżem z pomidorów czerwonych pachniał bazylią i był znacznie łagodniejszy.

xx


z każdej porcji otrzymujemy ¾ szklanki dżemu

Składniki:

dżem z żółtych pomidorków
2 koszyczki pomidorków żółtych
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
kilka obrotów młynkiem pieprzu
½ łyżeczki nasion ostrej papryki
4 gałązki tymianku

dżem z czerwonych pomidorków
2 koszyczki pomidorków czerwonych
¼ szklanki cukru
½ łyżeczki soli
kilka obrotów młynkiem pieprzu
4 gałązki bazylii
szczypta cayenne


Wykonanie:

W naczyniu do zapiekania układamy pomidorki, posypujemy je cukrem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Posypujemy wszystko z wierzchu ziołami.

Wstawiamy pomidorki do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni.

Dobrze jest, przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić dżemy, czy są dosyć gęste. Jeżeli są rzadkie, pozostawiamy pomidory w piekarniku aby zgęstniały.

Przekładamy do słoików. Przechowają się w lodówce do 2 tygodni. Możemy zawekować jak normalne dżemy i zimą cieszyć się smakiem lata.