Ach, czy jest coś lepszego do jedzenia
niż krewetki scampi? Uwielbiam krewetki z czosnkiem, sokiem z cytryny i
pietruszką podane ze spaghetti.
Niestety nie mogę za bardzo jeść spaghetti z pszenicy więc odkryłam sposób na udawane spaghetti z cukinii. Wcale
nie jest gorsze! Może nawet lepsze! Już Wam podawałam przepis na spaghetti z cukinii z pomidorami i miętą oraz spaghetti kremowe z kozim serem. J
Oczywiście scampi można podać
też same albo ze zwykłym makaronem. W każdej postaci będą pyszne!
xx
Proporcja
na 4 osoby
Składniki:
2 cukinie średniej wielkości
sól
½ kg krewetek
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Wykonanie:
Cukinie
myjemy, ścinamy końcówki i ścieramy cukinię na tarce (na grubych oczkach) na długie nitki. Przekładamy je do
miski, solimy i odstawiamy aby cukinia zmiękła. Środki cukinii, których nie dało się
zetrzeć kroimy w grubą kostkę.
W
międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej drobno posiekany
czosnek, masło i smażymy aż czosnek się skarmelizuje. Doprawiamy wszystko solą
i pieprzem.
Dodajemy
do patelni krewetki oraz kawałki cukinii i podsmażamy dalej, aż krewetki
zmienią kolor na różowy a cukinia zrobi się miękka.
Doprawiamy
wszystko sokiem z cytryny i dodajemy do krewetek nitki cukinii i pietruszkę.
Mieszamy dokładnie i nakładamy na talerze.
Pyszne!