krewetki scampi ze spaghetti z cukinii - scampi with zucchini spaghetti



Ach, czy jest coś lepszego do jedzenia niż krewetki scampi? Uwielbiam krewetki z czosnkiem, sokiem z cytryny i pietruszką podane ze spaghetti.

Niestety nie mogę za bardzo jeść spaghetti z pszenicy więc odkryłam sposób na udawane spaghetti z cukinii. Wcale nie jest gorsze! Może nawet lepsze! Już Wam podawałam przepis na spaghetti z cukinii z pomidorami i miętą  oraz spaghetti kremowe z kozim seremJ

Oczywiście scampi można podać też same albo ze zwykłym makaronem. W każdej postaci będą pyszne!

xx


Proporcja na 4 osoby
Składniki:

2 cukinie średniej wielkości
sól

½ kg krewetek
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
2 łyżki masła
1 łyżka oleju

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki


Wykonanie:

Cukinie myjemy, ścinamy końcówki i ścieramy cukinię na tarce (na grubych oczkach)  na długie nitki. Przekładamy je do miski, solimy i odstawiamy aby cukinia zmiękła. Środki cukinii, których nie dało się zetrzeć kroimy w grubą kostkę.

W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej drobno posiekany czosnek, masło i smażymy aż czosnek się skarmelizuje. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem.

Dodajemy do patelni krewetki oraz kawałki cukinii i podsmażamy dalej, aż krewetki zmienią kolor na różowy a cukinia zrobi się miękka.

Doprawiamy wszystko sokiem z cytryny i dodajemy do krewetek nitki cukinii i pietruszkę. Mieszamy dokładnie i nakładamy na talerze.

Pyszne!