tarta gruszkowa z rozmarynem i serem pleśniowym - pear tart with rosemary and blue cheese



Dostałam od siostry całą torbę klapsów, a że gruszki te szybko się psują, natychmiast przygotowałam z nich konfiturę z rozmarynem, z zamiarem wykorzystania jej do tej właśnie tarty.

Gruszki i rozmaryn to wyjątkowo dobre połączenie. Słodycz gruszek i żywiczny aromat rozmarynu połączone zostały z cierpkością cytryny. Całość dopełnia słony ser doskonale pasujący do wszelkiego rodzaju jesiennych owoców.

Idealny deser na jesienną porę.

xx



jedna tarta o średnicy 24 cm

Składniki:

ciasto francuskie

konfitura z gruszek
3 kg gruszek, obranych i pokrojonych na ćwiartki
0,5 szklanki stewii
skórka i sok z jednej cytryny
1 gałązka rozmarynu
szczypta soli

250 g sera pleśniowego Lazur


Wykonanie:

Gruszki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Z cytryny, obieraczką do warzyw, ścinamy skórkę.  

Przekładamy gruszki do płaskiego rondla lub głębokiej patelni, dodajemy stewię, sok i skórkę z cytryny, rozmaryn i sól.
Smażymy delikatnie nie mieszając, aż sok wyparuje a konfitura będzie miała piękny złoty kolor.

Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko, wykładamy nim formę do tarty. Ciasto przyciskamy inną formą do tarty, wstawiamy do niej też ciężkie naczynie. Pieczemy 30 minut pod obciążeniem w temp. 180 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie podniesie się.

Do podpieczonego spodu wykładamy koncentrycznie ćwiartki gruszek. Pomiędzy gruszki wkładamy kawałeczki sera pleśniowego.  Pieczemy tartę w temperaturze 180 st. C przez 30 minut.