lazania z pieczonymi pomidorami i papryką - lasagna with roasted peppers and tomatoes


Upiekłam pomidory, aby wykorzystać je do tej wspaniałej lazanii. Znajdziemy tu fantastyczne połączenie smaków późnego lata: cierpko-słodkich pomidorów i słodkiej papryki z kremowym smakiem twarogu.

Przepis zaczerpnęłam z książki Charlie Trotter’a ‘Kitchen Sessions with Charlie Trotter’. Jest to jedna z moich ulubionych lazanii. 


Nie wykorzystałam tutaj mozzarelli, użyłam tylko twaróg i ser grana padano. Nie dodałam też, jak w oryginale, karmelizowanej cebuli, która nadałaby daniu dodatkowy wymiar słodyczy.

Dla wzmocnienia paprykowego smaku, podałam lazanię z paprykowym majonezem.

Smacznego,

Xx, L


Na 4 ososby

Składniki:

2 żółte papryki
4 pomidory pieczone
1 średniej wielkości cukinia

750 g twarogu
1 szklanka startego sera grana padano
2 jajka
2 gałązki bazylii
1 gałązka tymianku
sól i pieprz

1 ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa

6 płatków latanii

½ szklanki startego sera grana padano.


Wykonanie:

Pomidory kroimy na plastry i pieczemy zgodnie z przepisem na pieczone pomidory.

W tym samym czasie pieczemy w piekarniku papryki aż na skórce pojawią się ciemne plamy. Przekładamy paprykę do miski albo foliowego worka, dzięki temu łatwiej będzie można zdjąć z papryki skórkę. Po chwili odkrywamy papryki, oczyszczamy je i zdejmujemy skórkę.

Cukinię kroimy wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm i grillujemy. Możemy skarmelizować cebulę.

Twaróg rozdrabniamy i mieszamy z grana padano, jajkami, bazylią i tymiankiem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Płaty lazanii gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Prostokątną formę do pieczenia smarujemy na dnie oliwą, rozsypujemy po wierzchu rozgnieciony ząbek czosnku.

Następnie wykładamy kolejno warstwy: lazanię, pieczone pomidory, twaróg, cukinię, lazanię, twaróg, pieczoną paprykę, twaróg. Posypujemy wszystko serem grana padano.

Przykrywamy wszystko folą aluminiową i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

Najlepiej lazanię upiec dzień wcześniej i odstawić, aby smaki miały możliwość się połączyć.

Przepis dodany do akcji warzywa psiankowate 2013