Upiekłam pomidory, aby wykorzystać
je do tej wspaniałej lazanii. Znajdziemy tu fantastyczne połączenie smaków
późnego lata: cierpko-słodkich pomidorów i słodkiej papryki z kremowym smakiem
twarogu.
Przepis zaczerpnęłam z
książki Charlie Trotter’a ‘Kitchen Sessions with Charlie Trotter’. Jest to
jedna z moich ulubionych lazanii.
Nie wykorzystałam tutaj
mozzarelli, użyłam tylko twaróg i ser grana padano. Nie dodałam też, jak w oryginale,
karmelizowanej cebuli, która nadałaby daniu dodatkowy wymiar słodyczy.
Dla wzmocnienia
paprykowego smaku, podałam lazanię z paprykowym majonezem.
Smacznego,
Smacznego,
Na 4
ososby
Składniki:
2 żółte papryki
4 pomidory pieczone
1 średniej wielkości cukinia
750 g twarogu
1 szklanka startego sera
grana padano
2 jajka
2 gałązki bazylii
1 gałązka tymianku
sól i pieprz
1 ząbek czosnku
sól i pieprz
oliwa
6 płatków latanii
½ szklanki startego sera
grana padano.
Wykonanie:
Pomidory
kroimy na plastry i pieczemy zgodnie z przepisem na pieczone pomidory.
W tym samym czasie
pieczemy w piekarniku papryki aż na skórce pojawią się ciemne plamy.
Przekładamy paprykę do miski albo foliowego worka, dzięki temu łatwiej będzie
można zdjąć z papryki skórkę. Po chwili odkrywamy papryki, oczyszczamy je i zdejmujemy
skórkę.
Cukinię kroimy wzdłuż na
plastry o grubości 0,5 cm i grillujemy. Możemy skarmelizować cebulę.
Twaróg rozdrabniamy i
mieszamy z grana padano, jajkami, bazylią i tymiankiem. Doprawiamy do smaku
pieprzem i solą.
Płaty lazanii gotujemy w
lekko osolonej wodzie.
Prostokątną formę do pieczenia
smarujemy na dnie oliwą, rozsypujemy po wierzchu rozgnieciony ząbek czosnku.
Następnie wykładamy kolejno
warstwy: lazanię, pieczone pomidory, twaróg, cukinię, lazanię, twaróg, pieczoną
paprykę, twaróg. Posypujemy wszystko serem grana padano.
Przykrywamy wszystko folą
aluminiową i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.
Najlepiej lazanię upiec
dzień wcześniej i odstawić, aby smaki miały możliwość się połączyć.
Przepis dodany do akcji warzywa psiankowate 2013