pieczone pomidory - roasted tomatoes


Zaplanowałam zrobienie lazanii z pieczonymi pomidorami i papryką. Nie pozostało mi nic innego jak upiec pomidory. Piekłam je równocześnie z dwoma dżemami pomidorowym, z paprykami do lazanii.

Pełny piekarnik. Istne szaleństwo. Dobrze jest zaplanować pieczenie kilku rzeczy na raz ze względu na oszczędność energii.

Pomidory te nadają się do wielu rzeczy. Można z nich zrobić zupę z pieczonych pomidorów. Podać z bruschettą czy z twarogiem. Moje poszły do lazanii. J Przepis wkrótce.

Przepis zgłaszam do akcji warzywa psiankowate 2013.

Xx, L



Składniki:

8 pomidorów
sól i pieprz
2 gałązki bazylii

do słoika (na jeden słoik)
2 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
oliwa


Wykonanie:

Pomidory myjemy i kroimy w plastry. Układamy plastry pomidorów na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, dodajemy gałązki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy pomidory w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, a następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na następne 30 minut.

Przekładamy pomidory do słoika, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę tymianku i polewamy oliwą.