Zaplanowałam zrobienie lazanii z
pieczonymi pomidorami i papryką. Nie pozostało mi nic innego jak upiec pomidory.
Piekłam je równocześnie z dwoma dżemami pomidorowym, z paprykami do lazanii.
Pełny piekarnik. Istne
szaleństwo. Dobrze jest zaplanować pieczenie kilku rzeczy na raz ze względu na
oszczędność energii.
Pomidory te nadają się do
wielu rzeczy. Można z nich zrobić zupę z pieczonych pomidorów. Podać z
bruschettą czy z twarogiem. Moje poszły do lazanii. J Przepis wkrótce.
Przepis zgłaszam do akcji warzywa psiankowate 2013.
Xx, L
Składniki:
8 pomidorów
sól i pieprz
2 gałązki bazylii
do słoika (na jeden słoik)
2 gałązki tymianku
1 ząbek czosnku
oliwa
Wykonanie:
Pomidory myjemy i kroimy w
plastry. Układamy plastry pomidorów na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, dodajemy
gałązki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy pomidory w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, a następnie pozostawiamy w
wyłączonym piekarniku na następne 30 minut.
Przekładamy pomidory do
słoika, dodajemy ząbek czosnku, gałązkę tymianku i polewamy oliwą.