kawior z bakłażana z surowymi warzywami - eggplant caviar with crudite


Kiedyś już Wam pisałam, że kawior z bakłażana pochodzi z Prowansji. Nazywa się go również kawiorem biednych ludzi. Jeżeli o mnie chodzi, to jest o wiele smaczniejszy od prawdziwego kawioru.

Jest to pyszna pasta z bakłażana pieczonego z czosnkiem, doprawionego oliwą, sokiem z cytryny, musztardą  i pietruszką. Kolor może niezbyt zacny, ale smak niebiański.

Kawior doskonale się sprawdza jako dip do warzyw oraz jako pasta do grzanek. Tutaj  podałam go jako dip z surowymi warzywami nazywanymi crudite.

Przepis bierze udział w akcji warzywa psiankowate 2013.

xx, L


Składniki:

1 bakłażan średniej wielkości
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sól i pieprz

sok z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżka pietruszki  i szczypiorku posiekanych

warzywa (dowolnie wg uznania)
 marchewka pokrojona w słupki
kalafior podzielony na małe różyczki
cukinia pokrojona w słupki
ogórek pokrojony w słupki
rzodkiewka z listkami przekrojona na pół
listki cykorii
papryka różnokolorowa pokrojona na słupki


Wykonanie:

Bakłażana przekrajamy wzdłuż i nacinamy wnętrze nie przecinając skóry. Solimy go i pieprzymy, skrapiamy oliwą i posypujemy posiekanym czosnkiem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Kiedy bakłażan nieco ostygnie, przekładamy go do miski, rozdrabniamy  miąższ, doprawiamy go sokiem z cytryny, musztardą, szczypiorem i pietruszką.

Warzywa kroimy na słupki. Wykładamy warzywa na półmisek, na środku w miseczce podajemy kawior z bakłażana.