tarta tatin z burakami - beetroot tarte tatin


Wiosną robiłam tartę tatin  z botwinki i z kozim serem. Dzisiaj przyszła kolej na warzywną tartę z burakami.

Piękna tarta o wspaniałym kolorze i miodowo-malinowym smaku. Ocet malinowy dodany do karmelizowanej cebuli pięknie ożywia ziemisty smak buraków.

Jest to jedna z najpiękniejszych i najsmaczniejszych wytrawnych tart tatin. Doskonale pasowałaby do pieczonego w ziołach kurczaka.

Xo, L


Porcja na 8 osób
Składniki:

8 buraków wielkości pięści

4 cebule czerwone średniej wielkości
1 łyżka miodu
sól i pieprz
oliwa
1 gałązka tymianku
2 łyżki octu malinowego

ciasto francuskie na bazie masła
cukier demerara


Wykonanie:

Buraki ćwikłowe myjemy dokładnie, przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy wszystko szczelnie folią i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po czym pozostawiamy buraki w piekarniku na kolejne 30 minut.

Po ostudzeniu buraków obieramy je ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 do 1 cm.

Cebule obieramy i przekrajamy na pół, a następnie kroimy na plastry lub w piórka. Smażymy cebule w 1 łyżce oleju z gałązka tymianku, posypane solą i pieprzem,  pod przykryciem, aby cebula puściła soki. Dodajemy łyżeczkę miodu i smażymy aż cebula się skarmelizuje. Deglazujemy cebulę 1łyżką octu malinowego.

Wykrajamy z ciasta francuskiego koła, kwadraty albo prostokąty. Ja miałam gotowe prostokąty, które użyłam do tej tarty.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i posypanej cukrem demerara układamy ozdobnie buraki tak, aby w tarcie pozostał brzeg. Buraki posypujemy solą i pieprzem. Na wierzchu buraków wykładamy po 1 łyżce cebuli karmelizowanej, a na wierzch kładziemy ciasto francuskie. W cieście robimy kilka nacięć nożem, aby para z warzyw mogła się ulatniać.

Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto francuskie będzie rumiane.

Po wyjęciu tarty z blachy odlewamy soki z ciasta i gotujemy je z 1 łyżką octu malinowego, aż się zredukuje do objętości 1/4 szklanki.

Tartę przekładamy na paterę burakami do góry. Skrapiamy zredukowanym sosem.

Podajemy posypane  listkami tymiaku  i ewentualnie struganym serem pecorino.