Wiosną robiłam tartę tatin z botwinki i z kozim serem. Dzisiaj przyszła kolej na warzywną tartę z burakami.
Piękna tarta o wspaniałym kolorze
i miodowo-malinowym smaku. Ocet malinowy dodany do karmelizowanej cebuli
pięknie ożywia ziemisty smak buraków.
Jest to jedna z najpiękniejszych
i najsmaczniejszych wytrawnych tart tatin. Doskonale pasowałaby do pieczonego w
ziołach kurczaka.
Xo, L
Porcja
na 8 osób
Składniki:
8 buraków wielkości pięści
4 cebule czerwone średniej
wielkości
1 łyżka miodu
sól i pieprz
oliwa
1 gałązka tymianku
2 łyżki octu malinowego
ciasto francuskie na bazie
masła
cukier demerara
Wykonanie:
Buraki ćwikłowe myjemy
dokładnie, przekładamy do naczynia do zapiekania. Przykrywamy wszystko
szczelnie folią i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180
stopni. Po czym pozostawiamy buraki w piekarniku na kolejne 30 minut.
Po ostudzeniu buraków obieramy
je ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 do 1 cm.
Cebule obieramy i przekrajamy
na pół, a następnie kroimy na plastry lub w piórka. Smażymy cebule w 1 łyżce
oleju z gałązka tymianku, posypane solą i pieprzem, pod przykryciem, aby cebula puściła soki.
Dodajemy łyżeczkę miodu i smażymy aż cebula się skarmelizuje. Deglazujemy cebulę
1łyżką octu malinowego.
Wykrajamy z ciasta
francuskiego koła, kwadraty albo prostokąty. Ja miałam gotowe prostokąty, które
użyłam do tej tarty.
Na blasze wyłożonej
papierem do pieczenia, i posypanej cukrem demerara układamy ozdobnie buraki
tak, aby w tarcie pozostał brzeg. Buraki posypujemy solą i pieprzem. Na
wierzchu buraków wykładamy po 1 łyżce cebuli karmelizowanej, a na wierzch
kładziemy ciasto francuskie. W cieście robimy kilka nacięć nożem, aby para z warzyw
mogła się ulatniać.
Wkładamy blachę do
piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto francuskie
będzie rumiane.
Po wyjęciu tarty z blachy odlewamy
soki z ciasta i gotujemy je z 1 łyżką octu malinowego, aż się zredukuje do
objętości 1/4 szklanki.
Tartę przekładamy na
paterę burakami do góry. Skrapiamy zredukowanym sosem.
Podajemy posypane listkami tymiaku i ewentualnie struganym serem pecorino.