Równie pięknie ta jesienna focaccia wygląda
upieczona w jednym kawałku. Dzisiaj jednak podzieliłam ciasto na małe kawałki i
upiekłam z niego indywidualne pizzetki.
Wspaniałe połączenie słodkich winogron
z leśnym aromatem rozmarynu i słonawą gorgonzolą. Grube ziarna soli morskiej dopełniają całości.
Xo, Lilka
36
małych pizzetek o średnicy 4 cm
Składniki:
1 opakowanie
suchych drożdży
1 szczypta
cukru
¾ szklanki
wody
0,5 kg mąki
pszennej typ 550
1 łyżeczka
soli
oliwa
czerwone winogrona
1 gałązka
rozmarynu
gorgonzola
sól
grubozianista
Wykonanie:
Rozpuszczamy
drożdże w ¾ szklanki wody i dodajemy cukier. Odstawiamy na 15 minut aby drożdże
zaczęły pracować.
Gdy
drożdże zaczęły się pienić dodajemy mąkę i sól. Mieszamy mąkę z zaczynem,
sprawdzamy czy ciasto jest zbyt suche lub zbyt wilgotne i w miarę konieczności
dodajemy wody lub mąkę.
Wyrabiamy
ciasto aż będzie elastyczne, około 10 minut. Wkładamy do miski i odstawiamy
ciasto do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Gdy
ciasto podwoi swoją objętość uderzamy w nie lekko aby wypuścić powietrze.
Odrywamy po kawałku i formujemy z ciasta kulki. Rozpłaszczamy kulki aby uzyskać
małe pizze. Układamy na pizzy winogrono, kawałek sera, kilka igieł rozmarynu.
Odstawiamy
do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie drugi raz, ponownie uciskamy je
palcami. Skrapiamy lekko oliwą i posypujemy całość grubą solą morską.