czerwona kapusta duszona z borówkami - red cabbage braised with blueberries




Uwielbiam czerwoną kapustę. I za smak i za kolor. W okresie jesienno-zimowym robię ją bardzo często. Po prostu duszoną z jabłkiem i sokiem cytrynowym.  Prosta i bardzo smaczna.

Ale dzisiaj zrobiłam ją trochę inaczej: dusiłam ją z karmelizowaną czerwoną cebulą i jagodami. Rewelacja. Pomysł pochodzi z książki australijskiego kucharza Shannon’a Benneta pt. My French Vue.

Polecam.

Xo, Lilka

















Proporcja na 8 osób
Składniki:

jedna mała główka czerwonej kapusty
jedna czerwona cebula
2 gałązki tymianku
2 łyżki oleju
ocet jabłkowy
sól i pieprz
½ szklanki borówek amerykańskich

szczypiorek zielony
pietruszka

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy cienko. Czerwoną cebulę kroimy w piórka lub plasterki.

Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, doprawiamy ją solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż cebula puści sok.  Po tym odkrywamy patelnię i karmelizujemy cebulę na małym ogniu w towarzystwie tymianku.

Dodajemy do patelni kapustę, ponownie doprawiamy pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta zmięknie, dodajemy do patelni borówki i ocet jabłkowy. Dusimy ok. 10 minut.

Podajemy posypane zielonym szczypiorkiem i pietruszką do kurczaka pieczonego z papryką i estragonem.