Uwielbiam czerwoną kapustę. I za smak
i za kolor. W okresie jesienno-zimowym robię ją bardzo często. Po prostu
duszoną z jabłkiem i sokiem cytrynowym. Prosta i bardzo smaczna.
Ale dzisiaj zrobiłam ją trochę
inaczej: dusiłam ją z karmelizowaną czerwoną cebulą i jagodami. Rewelacja.
Pomysł pochodzi z książki australijskiego kucharza Shannon’a Benneta pt. My
French Vue.
Polecam.
Xo, Lilka
Proporcja
na 8 osób
Składniki:
jedna mała główka czerwonej kapusty
jedna czerwona cebula
2 gałązki tymianku
2 łyżki oleju
ocet jabłkowy
sól i pieprz
½ szklanki borówek amerykańskich
szczypiorek zielony
pietruszka
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy cienko. Czerwoną cebulę
kroimy w piórka lub plasterki.
Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy
cebulę, doprawiamy ją solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż cebula puści
sok. Po tym odkrywamy patelnię i
karmelizujemy cebulę na małym ogniu w towarzystwie tymianku.
Dodajemy do patelni kapustę, ponownie doprawiamy
pieprzem i solą i dusimy pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Gdy kapusta
zmięknie, dodajemy do patelni borówki i ocet jabłkowy. Dusimy ok. 10 minut.
Podajemy posypane zielonym szczypiorkiem i
pietruszką do kurczaka pieczonego z papryką i estragonem.