krokiety z tuńczyka z salsą pomidorową - tuna fish cakes with tomato salsa



Jest taki fajny pomysł na przygotowanie owoców morza,  jak  krokiety. Szczególnie upodobałam sobie krokiety z krabami tzw. crab cakes.

Ale krokiety z tuńczykiem lub łososiem w niczym im nie ustępują. Naprawdę pyszny sposób na danie obiadowe.. 

W mojej dzisiejszej wersji wzbogaciłam krokiety z tuńczykiem o cukinię i podałam je z salsą pomidorową, doprawioną do smaku pastą w stylu meksykańskim.

xx




Na 16 placków
Składniki:

1 duża cukinia
sól i pieprz
2 łyżki mąki
2 łyżki szczypioru
4 ziemniaki ugotowane
jedna puszka filetu tuńczyka w oleju

mąka albo bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej do smażenia

salsa
2 pomidory czerwone
2 pomidory żółte
½ szklanki pokrojonej dymki
pieprz i sól
1/2 łyżeczki puree z jalapeno w sosie adobo
kiełki rzodkiewki

Wykonanie:

Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i ścieramy ją na grubej tarce. Odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy z cukinii wodę.

Z tuńczyka odcedzamy olej. Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez grubą praskę.

Do cukinii dodajemy mąkę i posiekane zioła, ziemniaki i tuńczyka. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Formujemy z masy krokiety i obtaczamy je w mące lub tartej bułce.

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wykładamy na patelnię uformowane krokiety i smażymy aż zarumieni się z jednej strony, po czym delikatnie przewracamy krokiet i dosmażamy z drugiej strony.

Dolewamy olej, gdy się wysmaży. Przekładamy krokiety na ręczniki papierowe i osączamy je z tłuszczu.

W międzyczasie w misce mieszamy pokrojone drobno pomidory z dymką i pastą z jalapeno. Doprawiamy pieprzem i solą.

Na talerz wykładamy po 3-4 krokiety ułożone stosik i dodajemy po 2-3 łyżki salsy.