Jest taki
fajny pomysł na przygotowanie owoców morza,
jak krokiety. Szczególnie upodobałam
sobie krokiety z krabami tzw. crab cakes.
Ale krokiety
z tuńczykiem lub łososiem w niczym im nie ustępują. Naprawdę pyszny sposób na danie obiadowe..
W mojej dzisiejszej wersji wzbogaciłam
krokiety z tuńczykiem o cukinię i podałam je z salsą pomidorową, doprawioną do smaku pastą w stylu meksykańskim.
Na 16 placków
Składniki:
1 duża cukinia
sól i
pieprz
2 łyżki
mąki
2 łyżki
szczypioru
4 ziemniaki ugotowane
jedna puszka filetu tuńczyka w oleju
mąka albo bułka tarta do obtoczenia
krokietów
olej do smażenia
salsa
2 pomidory czerwone
2 pomidory żółte
½ szklanki pokrojonej dymki
pieprz i sól
1/2 łyżeczki puree z jalapeno w sosie adobo
kiełki rzodkiewki
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i
ścieramy ją na grubej tarce. Odstawiamy na pół godziny, po czym odciskamy z
cukinii wodę.
Z tuńczyka odcedzamy olej. Ziemniaki
gotujemy i przeciskamy przez grubą praskę.
Do cukinii dodajemy mąkę i posiekane zioła,
ziemniaki i tuńczyka. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą. Formujemy z masy
krokiety i obtaczamy je w mące lub tartej bułce.
Na patelnię wlewamy łyżkę oleju. Wykładamy
na patelnię uformowane krokiety i smażymy aż zarumieni się z jednej strony, po
czym delikatnie przewracamy krokiet i dosmażamy z drugiej strony.
Dolewamy olej, gdy się wysmaży.
Przekładamy krokiety na ręczniki papierowe i osączamy je z tłuszczu.
W międzyczasie w misce mieszamy pokrojone
drobno pomidory z dymką i pastą z jalapeno. Doprawiamy pieprzem i
solą.
Na talerz wykładamy po 3-4 krokiety ułożone
stosik i dodajemy po 2-3 łyżki salsy.