Myślę, że nie przesadzę, kiedy powiem,
że to moja ulubiona tarta. Uwielbiam te małe cytrynowe paryskie tarteletki z napisem Tarte au Citron.
Czasami się jednak zdarza, ze w kremie można wyczuć zbyt dużo skrobi więc nie do końca jestem zadowolona z konsystencji kremu tart kupionych w sklepie.
Czasami się jednak zdarza, ze w kremie można wyczuć zbyt dużo skrobi więc nie do końca jestem zadowolona z konsystencji kremu tart kupionych w sklepie.
Ale tarta cytrynowa z kremem, który dzisiaj
przygotowałam jest zdecydowanie najlepsza spośród wszystkich tart cytrynowych
jakie znam.
A do tego cytryna połączona z jagodami… niebo.
A do tego cytryna połączona z jagodami… niebo.
xx
Składniki:
kruche ciasto
krem cytrynowy (lemon curd)
2 opakowania borówek amerykańskich
kruche ciasto:
|
0,25 szklanki migdałów blanszowanych
|
0,5 szklanki cukru pudru
|
2,5 szklanki mąki
|
0,25 łyżeczki soli
|
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
|
2 żółtka
|
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
|
krem cytrynowy lemon
curd:
|
3 jajka
|
0,5 szklanki cukru
|
skórka starta z 2 cytryn
|
sok wyciśnięty z 2 cytryn
|
½ kostki masła
|
Wykonanie:
kruche ciasto:
Do
malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą
zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto
zbierze się w kulę.
Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy
do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy .
Wykładamy ciastem 8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze
raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C,
aż ciasto będzie lekko złote.
Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy w temperaturze 180 st.C przez następne 10
minut.
krem cytrynowy lemon curd:
|
Jajka
ucieramy z cukrem, sokiem i skórką cytrynową w misce nad garnkiem gotującej
się wody. Gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po
łyżce powinna zostać kreska.
|
Krem
przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Dodajemy do
kremu masło pokrojone na małe kawałki. Schładzamy krem.
|
Krem
nakładamy do wystudzonych tarteletek, na wierzchu kremu cytrynowego wsypujemy
garść borówek.
|