tarteletka cytrynowa z borówkami - lemon blueberry tartelette










Myślę, że nie przesadzę, kiedy powiem, że to moja ulubiona tarta. Uwielbiam te małe cytrynowe paryskie tarteletki z napisem Tarte au Citron. 

Czasami się jednak zdarza, ze w kremie  można wyczuć zbyt dużo skrobi więc nie do końca jestem zadowolona z konsystencji kremu tart kupionych w sklepie.

Ale tarta cytrynowa z kremem, który dzisiaj przygotowałam jest zdecydowanie najlepsza spośród wszystkich tart cytrynowych jakie znam. 

A do tego cytryna połączona z jagodami… niebo.

xx





Składniki:

kruche ciasto
krem cytrynowy (lemon curd)
2 opakowania borówek amerykańskich

kruche ciasto:

0,25 szklanki migdałów blanszowanych
0,5 szklanki cukru pudru
2,5 szklanki mąki
0,25 łyżeczki soli
1 kostka masła, pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

krem cytrynowy lemon curd:

3 jajka
0,5 szklanki cukru
skórka starta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
½ kostki masła


Wykonanie:

kruche ciasto:

Do malaksera wkładamy migdały, mąkę, cukier, sól. Miksujemy aż migdały będą zmielone, dodajemy do mąki masło, 2 żółtka i wanilię. Miksujemy aż ciasto zbierze się w kulę. 

Formujemy z ciasta 2 dyski i jeden dysk wkładamy do lodówki aby ciasto odpoczęło. Drugą część ciasta mrozimy .

Wykładamy ciastem  8 foremek na tarteletki, schładzamy jeszcze raz, nakłuwamy spód widelcem, pieczemy 20 minut „na ślepo” w temp. 200 st. C, aż ciasto będzie lekko złote. 

Usuwamy pergamin z obciążnikami i podpiekamy  w temperaturze 180 st.C przez następne 10 minut.

krem cytrynowy lemon curd:

Jajka ucieramy z cukrem, sokiem i skórką cytrynową w misce nad garnkiem gotującej się wody. Gotujemy na parze, aż krem zgęstnieje. Po przeciągnięciu palcem po łyżce powinna zostać kreska.

Krem przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się skórek i pestek. Dodajemy do kremu masło pokrojone na małe kawałki. Schładzamy krem.

Krem nakładamy do wystudzonych tarteletek, na wierzchu kremu cytrynowego wsypujemy garść borówek.