Niedawno rozpoczął się sezon dyniowy. Pojawiły
się na rynku dynie w różnych kształtach i różnych odcieniach pomarańczy. Czas zrobić coś pysznego.
Kupiłam duże ilości dyni Hokkaido, z
zamiarem zrobienia na początek zupy dyniowej podanej w wazie z dyni.
Oto i ona. Zupa o wyrazistym smaku
dyni, lekko pachnąca tymiankiem i czosnkiem, zaostrzona chile. Taką lubię najbardziej.
Warto spróbować podać tę zupę w wazie z dyni. Małe dynie wielkości dwóch
złożonych pięści byłyby idealne na pojedyncze porcje. Ale można też podać zupę
dla większej liczby osób w jednej dużej dyni.
Efekt powalający.
Na
4 porcje
Składniki:
4 małe dynie Hokkaido
4 ząbki czosnku
tymianek
olej
sól i pieprz
ostra papryczka
wywar warzywny
4 marchewki
2 pietruszki
por, biała część
połowa selera średniej wielkości
sól i pieprz
1litr wody
|
Wykonanie:
|
Pieczemy
dynie: odkrawamy górną cześć, wydrążamy dynię, w środku doprawiamy
pieprzem i solą, wkładamy kilka gałązek tymianku, 1 ząbki czosnku i w środku
skrapiamy olejem.
Pieczemy
w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy dynię z piekarnika, ostrożnie
wydrążamy wnętrze, zostawiając dość grube brzegi.
W
czasie gdy dynia się piecze gotujemy wywar warzywny.
|
Upieczoną
dynię dodajemy do wywaru warzywnego wraz z warzywami, dodajemy ostrą
papryczkę i zagotowujemy. Po lekkim ostudzeniu przekładamy zupę do blendera,
i miksujemy aż zupa będzie gładka. Przecieramy zupę przez sito.
Podajemy
zupę w dyni, skropioną octem balsamico. Możemy ją podać w talerzach ze
szpinakiem i karmelizowaną szalotką.
|