zupa z pieczonej dyni w dyniowej wazie - roasted pumpkin soup in pumpkin tureen



Niedawno rozpoczął się sezon dyniowy. Pojawiły się na rynku dynie w różnych kształtach i różnych odcieniach pomarańczy. Czas zrobić coś pysznego.

Kupiłam duże ilości dyni Hokkaido, z zamiarem zrobienia na początek zupy dyniowej podanej w wazie z dyni.

Oto i ona. Zupa o wyrazistym smaku dyni, lekko pachnąca tymiankiem i czosnkiem, zaostrzona chile. Taką lubię najbardziej.

Warto spróbować podać  tę zupę w wazie z dyni. Małe dynie wielkości dwóch złożonych pięści byłyby idealne na pojedyncze porcje. Ale można też podać zupę dla większej liczby osób w jednej dużej dyni.

Efekt powalający.

xx



Na 4 porcje
Składniki:

4 małe dynie Hokkaido
4 ząbki czosnku
tymianek
olej
sól i pieprz
ostra papryczka

wywar warzywny
4 marchewki
2 pietruszki
por, biała część
połowa selera średniej wielkości
sól i pieprz
1litr wody


Wykonanie:

Pieczemy dynie:  odkrawamy górną cześć,  wydrążamy dynię, w środku doprawiamy pieprzem i solą, wkładamy kilka gałązek tymianku, 1 ząbki czosnku i w środku skrapiamy olejem.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy dynię z piekarnika, ostrożnie wydrążamy wnętrze, zostawiając dość grube brzegi.

W czasie gdy dynia się piecze gotujemy wywar warzywny.

Upieczoną dynię dodajemy do wywaru warzywnego wraz z warzywami, dodajemy ostrą papryczkę i zagotowujemy. Po lekkim ostudzeniu przekładamy zupę do blendera, i miksujemy aż zupa będzie gładka. Przecieramy zupę przez sito.

Podajemy zupę w dyni, skropioną octem balsamico. Możemy ją podać w talerzach ze szpinakiem i karmelizowaną szalotką.