brzoskwinie w syropie bazyliowym - peaches in basil syrup


To już chyba będzie pożegnanie z brzoskwiniami na ten sezon, choć się nie zarzekam. Zbliża się  pora ruszyć w kierunku owoców jesiennych.

Jakkolwiek białe brzoskwinie mają bardziej delikatny smak, to ja wybrałam brzoskwinie żółte dla tego przepięknego brzoskwiniowego odcienia różu.

Brzoskwinie same w sobie są pyszne i nie potrzebują żadnych dodatków. Dlatego starałam się utrzymać ten deser w jak najprostszym stylu. Podgotowałam jedynie brzoskwinie w syropie z cytryną i bazylią. Nic więcej tutaj nie potrzeba.

Xo, Lilka


Proporcja na 4 osoby

Składniki:

8 brzoskwiń
2 gałązki bazylii
skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżki stewii


Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy, przecinamy na pół  i usuwamy pestkę. Układamy brzoskwinie w płaskim rondlu. Posypujemy je cukrem i zalewamy wodą. Do rondla dodajemy skórkę i sok z cytryny.

Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Schładzamy. Podajemy po 2 brzoskwinie  na osobę z francuską śmietaną i herbatnikami.