To już chyba będzie
pożegnanie z brzoskwiniami na ten sezon, choć się nie zarzekam. Zbliża się pora ruszyć w kierunku owoców jesiennych.
Jakkolwiek białe brzoskwinie
mają bardziej delikatny smak, to ja wybrałam brzoskwinie żółte dla tego przepięknego
brzoskwiniowego odcienia różu.
Brzoskwinie same w sobie są
pyszne i nie potrzebują żadnych dodatków. Dlatego starałam się utrzymać ten
deser w jak najprostszym stylu. Podgotowałam jedynie brzoskwinie w syropie z
cytryną i bazylią. Nic więcej tutaj nie potrzeba.
Xo, Lilka
Proporcja na 4 osoby
Składniki:
|
8
brzoskwiń
|
2
gałązki bazylii
skórka
i sok z jednej cytryny
|
2
łyżki stewii
|
Wykonanie:
Brzoskwinie
myjemy, przecinamy na pół i usuwamy
pestkę. Układamy brzoskwinie w płaskim rondlu. Posypujemy je cukrem i
zalewamy wodą. Do rondla dodajemy skórkę i sok z cytryny.
Gotujemy
na małym ogniu przez 15 minut. Schładzamy. Podajemy po 2 brzoskwinie na osobę z francuską śmietaną i
herbatnikami.
|