omlet z francuskimi ziołami - fines herbes french omelette


A na śniadanie francuski omlet z mieszanką czterech delikatnych ziół, tzw. fines herbes. Jest to klasyczna, typowa dla Francji,  mieszanka pietruszki, szczypiorku, estragonu i trybuli. Zioła te mają delikatny smak i wspaniale pasują do jajek.

Nie jest łatwo znaleźć świeży estragon, o trybuli nie wspomnę. Obydwa te zioła mają delikatny anyżkowy aromat.

Poszukajcie chociaż suszonego estragonu i dodajcie go do pietruszki i szczypiorku, a efekt będzie wspaniały. Ewentualnie trybulę może też zastąpić cząber, ale ten też nie jest łatwy do znalezienia

Na szczęście mam w doniczce na tarasie i estragon i cząber. Trybulę hodowałam dawno temu, ale to roślina jednoroczna i po jednym sezonie już jej nie mogłam odtworzyć.

Xo, Lilka


Porcja na 4 osoby
Składniki:

8 jajek
sól i pieprz

1 łyżka zielonej pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka estragonu
1 łyżka trybuli (można zastąpić cząbrem lub pominąć)

2 łyżki masła

Wykonanie:

Na dużą patelnię wkładamy 2 łyżeczki masła, roztapiamy i ruszamy patelnią aby pokryć masłem dno.

Jajka rozbijamy do miski, dodajemy zioła, sól i pieprz mieszamy, aby wszystko dobrze wymieszać.

Około jednej czwartej mieszanki jajek wlewamy na patelnię. Smażymy aż się zetnie na spodzie, omlet przewracamy i dosmażamy z drugiej strony.

Powtarzamy czynności z trzema pozostałymi omletami. Możemy podać z pomidorami malinowymi i bazylią.