A na śniadanie francuski omlet z
mieszanką czterech delikatnych ziół, tzw. fines herbes. Jest to klasyczna,
typowa dla Francji, mieszanka
pietruszki, szczypiorku, estragonu i trybuli. Zioła te mają delikatny smak i
wspaniale pasują do jajek.
Nie jest łatwo znaleźć świeży estragon,
o trybuli nie wspomnę. Obydwa te zioła mają delikatny anyżkowy aromat.
Poszukajcie chociaż suszonego estragonu
i dodajcie go do pietruszki i szczypiorku, a efekt będzie wspaniały.
Ewentualnie trybulę może też zastąpić cząber, ale ten też nie jest łatwy do
znalezienia
Na szczęście mam w doniczce na tarasie
i estragon i cząber. Trybulę hodowałam dawno temu, ale to roślina jednoroczna i
po jednym sezonie już jej nie mogłam odtworzyć.
Xo, Lilka
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
8 jajek
sól i pieprz
1 łyżka zielonej pietruszki
1 łyżka szczypiorku
1 łyżka estragonu
1 łyżka trybuli (można zastąpić cząbrem lub pominąć)
2 łyżki masła
Wykonanie:
Na
dużą patelnię wkładamy 2 łyżeczki masła, roztapiamy i ruszamy patelnią aby
pokryć masłem dno.
Jajka
rozbijamy do miski, dodajemy zioła, sól i pieprz mieszamy, aby wszystko dobrze
wymieszać.
Około
jednej czwartej mieszanki jajek wlewamy na patelnię. Smażymy aż się zetnie na spodzie,
omlet przewracamy i dosmażamy z drugiej strony.
Powtarzamy
czynności z trzema pozostałymi omletami. Możemy podać z pomidorami malinowymi i
bazylią.