Dla mnie to jest absolutny top jeżeli idzie o potrawy z
bakłażana i papryki. Po prostu ją uwielbiam.
Terina z bakłażana, papryki
i mozzarelli ułożonych w warstwy nie dość, że jest piękna to jeszcze i przepyszna.
Słodycz papryki, orzechowy
smak bakłażana i śmietankowa słodycz mozzarelli i zostały przełamane
metalicznym, ziołowym smakiem pietruszki.
Podaję terinę z sałatką z
pomidorów malinowych.
1 terina
w formie do pasztetu 20 cm
Składniki:
1 bakłażan średniej
wielkości
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
oliwa
1 papryka żółta
2 papryki czerwone
2 kulki mozzarelli
1 pęczek pietruszki
sól i pieprz
Wykonanie:
Bakłażana
kroimy wzdłuż na cienkie plastry o grubości 0,5 cm. Plastry solimy i odstawiamy
na 30 minut aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
Bakłażany płuczemy z soli,
osuszamy i kładziemy plastry na blaszce do pieczenia. Skrapiamy plastry bakłażana
oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach aż
lekko zbrązowieje, ok. 30 minut.
W tym samym czasie
pieczemy w piekarniku papryki aż na skórce pojawią się ciemne plamy. Przekładamy
paprykę do miski albo foliowego worka, dzięki temu łatwiej będzie można zdjąć z
papryki skórkę. Po chwili odkrywamy papryki, oczyszczamy je i zdejmujemy skórkę.
Dzielimy paprykę na ćwiartki.
Mozzarellę kroimy w
plastry. Siekamy pietruszkę.
Formę prostokątną
wykładamy folią do żywności. Układamy warstwy teriny: czerwoną paprykę, plastry
bakłażana, mozzarellę, pietruszkę, żółtą paprykę, bakłażana, mozzarellę,
pietruszkę i czerwoną paprykę.
Pamiętajmy aby każdą
warstwę delikatnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Jeżeli warzywa są ciepłe mozzarella lekko się
rozpuści i sklei terinę. Jeżeli natomiast zdążyły wystygnąć wkładamy formę do
ciepłego jeszcze piekarnika aby mozzarella mogła lekko spoić warstwy teriny.
Przekładamy do lodówki i schładzamy
terinę. Podajemy na zimno z sałatką z pomidorów.
Dodaje przepis do akcji warzywa psiankowate 2013
Dodaje przepis do akcji warzywa psiankowate 2013