Bagietka lub ciabatta
nadziewana teriną z bakłażana i papryki to fajne, przenośne jedzenie, w sam raz
na piknik, do szkoły czy do pracy.
Taka kanapka nazywa się
pan bagnat i znaczy kąpany lub mokry chleb. Chociaż nie jest mokra w żadnym wypadku.
Kanapka ta pochodzi z
okolic Nicei i na ogół do środka wkłada się tam sałatkę nicejską. Inną wersją nadzienia
są plastry mozzarelli, papryki, pomidorów i bazylii albo teriny z bakłażana, papryki
i mozzarelli, jak to zrobiliśmy w tym przypadku.
Xo, Lilka
Porcja
na 4 osoby
Składniki:
4
półbagietki
Wykonanie:
Przekrajamy
bagietki wzdłuż na wysokości 2/3 od dołu. Usuwamy miąższ (możemy z niego zrobić
grzanki).
Wydrążamy
terinę z formy i przekrajamy wzdłuż na pół, a następnie dzielimy na pól.
Wkładamy
teinę do wydrążonego chleba. Po włożeniu warzyw do chleba lekko podpiekamy całość a następnie owijamy
folią i przyciskamy czymś ciężkim aby się wszystko zespoliło.
Przed
podaniem kroimy chleb w poprzek na
plastry o grubości 4-5 cm.
Przepis zgłaszam do akcji warzywa psiankowate 2013
Przepis zgłaszam do akcji warzywa psiankowate 2013