chleb nadziewany bakłażanem, papryką i mozzarellą - pan bagnat - bread stuffed with terine of eggplant, peppers and mozzarella


Bagietka lub ciabatta nadziewana teriną z bakłażana i papryki to fajne, przenośne jedzenie, w sam raz na piknik, do szkoły czy do pracy.

Taka kanapka nazywa się pan bagnat i znaczy kąpany lub mokry chleb. Chociaż nie jest   mokra w żadnym wypadku.

Kanapka ta pochodzi z okolic Nicei i na ogół do środka wkłada się tam sałatkę nicejską. Inną wersją nadzienia są plastry mozzarelli, papryki, pomidorów i bazylii albo teriny z bakłażana, papryki i mozzarelli, jak to zrobiliśmy w tym przypadku.

Xo, Lilka


Porcja na  4 osoby

Składniki:

4 półbagietki


Wykonanie:

Przekrajamy bagietki wzdłuż na wysokości 2/3 od dołu. Usuwamy miąższ (możemy z niego zrobić grzanki).

Wydrążamy terinę z formy i przekrajamy wzdłuż na pół, a następnie dzielimy na pól.

Wkładamy teinę do wydrążonego chleba. Po włożeniu warzyw do chleba lekko podpiekamy całość a następnie owijamy folią i przyciskamy czymś ciężkim aby się wszystko zespoliło.

Przed podaniem kroimy chleb  w poprzek na plastry o grubości 4-5 cm.

Przepis zgłaszam do akcji warzywa psiankowate 2013